НОВИНИ

Водното бедствие в Северозапада: Нивата на реките Огоста и Скът започват да спадат

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 18.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Наводненията от пороите продължават да държат в напрежение хората в Северозапада. В Елин Пелин остава частичното бедствено положение.

Във врачанско, където ситуацията до вчера беше критична, има подобрение.Нивото на Огоста спада значително и хората започват да се успокояват. Остава частичното бедствено положение в селата Хайредин и Михайлово. Отворен е вече и пътят между Хайредин и Козлодуй.

Успокоява се обстановката и в село Нивянин, където вчера река Скът надмина критичните нива. Отменено е бедственото положение във врачанското село Лиляче, като щетите от пороите там са за близо 6 милиона лева.

Наводнените и негодни за обитаване имоти са десетки. След цяла нощ порои - рано сутринта хора от Хайредин прииждаха към моста, за да видят какво е нивото на река Огоста.

Къде и как засегнатите от наводненията могат да потърсят помощ?

Иванка изкарала нощта на втория етаж, за да следи докъде ще залее имота ѝ. Повечето хора си спомнят с ужас водното бедствие в селото от преди няколко години и започнали да обезопасяват домовете си.

"Страх ме е, защото родители ми са възрастни. Със сестра ми и съпруга ми вдигаме фризери, хладилници, за да не ги залее водата. Всъщност ние и животните, всичко е застрашено", казва Маргарита Богданова.

От "Напоителни системи" спряха изпускането на язовир Огоста и това понижи нивото на реката в Хайредин. Ситуацията започва да се нормализира, а евакуираните хора се завърнаха в домовете си.

"Слава Богу, овладяхме ситуацията, няма бедстващи хора, прибраха се по домовете си. Повечето имоти пострадаха от високите подпочвени води които напълниха мазетата на хората наново", каза Тодор Алексиев - кмет на община Хайредин.

Премиерът Денков посети днес пострадалите населени места от наводненията в Северозапада. Според него количеството изпускана вода от язовира и спешните мерки върху критичните точки в населените места е ключовият момент за овладяване на ситуацията.

Вижте подробности в прякото включване на Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна си е върнала селище в Запорожие, съобщи назначеният от Русия местен управител
Украйна си е върнала селище в Запорожие, съобщи назначеният от Русия местен управител
Радулов и Милев допуснаха поражения в първия кръг на квалификациите на турнир от сериите "Чалънджър" в Италия
Радулов и Милев допуснаха поражения в първия кръг на квалификациите на турнир от сериите "Чалънджър" в Италия