НОВИНИ

Карантината за COVID-19 да отпадне, предлага здравното министерство

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:27, 18.06.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Драстичен спад на болничните за карантина отчитат от Националния осигурителен институт.

През първото тримесечие на тази година те са с близо 75% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. Разходите за болнични за карантина към края на март тази година са около 12 милиона лева. Година по-рано те са били 68 милиона лева.

Работните дни, платени от НОИ за карантина намаляват с близо 82%. От здравното министерство съобщиха,че са готови с пакет от предложения за промени за отпадане на задължителната изолация и карантина за заразените с COVID-19 и контактните им лица.

Официално заболеваемостта от COVID-19 у нас е под 20 на 100 000 души население.

"Друг е въпросът колко от пациентите се тестват за COVID-19. Тъй че няма да знаем точните нива на заразените. Но има доста пациенти с респираторни вируси. Имаме в момента и доста случаи на скарлатина", посочи общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Карантина и изолация за заразените със скарлатина няма.

"Има противоепидемични мерки за организираните колективи, където се поставя под изолация самият колектив , но децата продължават да посещават детските заведения", коментира Илиян Тасев - директор "Опазване на общественост здраве и здравен контрол", МЗ.

Скарлатината не е в списък със заразни заболявания, които подлежат на задължителна карантина и изолация. COVID-19 обаче стана част от него преди 3 години.

"Карантината за COVID-19 я има на хартия, доколкото издаваме болнични, че пациентът е под карантина. Никой не може да каже дали има глобени пациенти за това, че те са си нарушавали карантината", каза д-р Гергана Николова.

"За съжаление към момента МЗ не събира такава информация от РЗИ. Те са органи, които самостоятелно налагат санкциите и извършват контрол", коментира Илиян Тасев.

След като Световната здравна организация обяви край на пандемията, здравните власти у нас обсъждат дали да извадят COVID-19 от списъка с опасни инфекции, които подлежат на задължителна изолация и карантина.

"Защо трябва да съществува нещо, което никой не спазва и никой не контролира дали се спазва. Защото няма възможност в системата да осъществява този контрол", пита д-р Гергана Николова.

"Не мога да бъда категоричен за решението, което ще бъде взето. Като това не изключва за забавянето да се поддържа карантина и изолация по предложение на главния държавен здравен инспектор", каза Илиян Тасев.

Идеята е карантина и изолация да се въвеждат при тежка епидемична обстановка. Дали, кога и какво точно ще се промени зависи от Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България със Световна купа по кикбокс на ринг при мъжете в Унгария
България със Световна купа по кикбокс на ринг при мъжете в Унгария
Григор Димитров се класира за основната схема в Куинс
Григор Димитров се класира за основната схема в Куинс