НОВИНИ

Валежите в Западна България спират, температури до 30° в края на седмицата

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 18.06.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

И до момента най-значителни продължават да са количествата валежи в Западна България. От четвъртък до тази сутрин най-много е валяло в София - 100 л/кв.м, както и планините - на връх Мургаш 185 л/кв.м.

И днес ще има валежи и гръмотевични бури, но вече на по-малко места и по-слаби. По-интензивни ще бъдат само в източната половина от страната и по Черноморието, където е в сила жълт код за локални количества до 40 л/кв.м.

В западните райони валежите ще отслабват и спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще е слаб до умерен. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в София - около 21°.

През нощта и в Източна България ще спре да вали, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб, в Лудогорието - до умерен вятър от запад-северозапад.

След обяд в западната половина от страната ще е предимно слънчево, но на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми, има условия и за градушки. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 25°.

И по Черноморието облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има временно интензивни валежи, гръмотевици, възможни са и градушки. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са от 23° до 25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините денят ще започне със слънчево време. След обяд ще се развива купеста облачност, но ще е почти без валежи. Над източната половина от Стара планина, в Сакар и Странджа облачността ще е купесто-дъждовна и на много места там ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър с посока от северозапад.

През новата седмица ще преобладава слънчево време, с купеста облачност в следобедние часове и валежи вече главно в планинските райони.

В петък се повишава вероятността за по-интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в крайните западни части от страната. Температурите бавно ще се повишават и до петък максималните в много райони ще надхвърлят 30°.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анастасия Апанасенко страда от алопеция, но това не ѝ пречи да бележи успехи в художествената гимнастика
Анастасия Апанасенко страда от алопеция, но това не ѝ пречи да бележи успехи в художествената гимнастика
Денков за наводненията: Най-критичното отмина, пострадалите могат да се възползват от няколко вида помощ
Денков за наводненията: Най-критичното отмина, пострадалите могат да се възползват от няколко вида помощ