НОВИНИ

Масови кражби на медни кабели в Нидерландия причиняват щети на фотоволтаични паркове

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:19, 18.06.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Цената на медта в световен мащаб се вдига заради намалено производство в Чили и увеличено търсене. Увеличават се и кражбите на медни кабели. В последно време тези посегателства нанасят големи щети на фотоволтаични паркове в Нидерландия.

Само за последния месец от фотоволтаични паркове в нидерландската провинция Северен Брабант са били откраднати над 100 километра свързващи медни кабели. Крадците действат организирано. Те товарят кабелите в бусове и коли и опустошават целенасочено цели райони със соларни инсталации.

"Тези банди се движат из Европа. Преди бяха във Великобритгания, сега е ред на Нидерландия. Важно е да ги прогоним от Нидерландия, но тогава те ще се насочат към друга държава", каза Винанд ван Хоф, директор на Нидерландската соларна асоциация.

Целта им не са фотоволтаичните панели, а сноповете от медни кабели между тях. Прерязването им носи бърза печалба на крадците и огромни загуби за парка - не само заради наложителния ремонт, а и заради пропуснати ползи от производството на енергия.

"Предполагаме, че крадците ще продадат кабелите за 5-6 хиляди евро. А щетите, които са ни нанесли, са на стойност между половин и един милион евро", посочи Вилем Буитер, съсобственик на фотоволтаичен парк.

Виновниците не остават незабелязани, но засега няма официални данни за тяхната националност.

"Човек, който живее близо до парка, е видял преди кражбата кола да отбива и спира тук. Кола с източноевропейски регистрационен номер. Хората вътре изглеждали много заинтересувани от парка", обясни Бутиер.

Апетитът на крадците се изостря от все по-високите цени на медта. Очаква се металът да поскъпне още заради затварянето на една от мощностите на най-големия световен производител в Чили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър Велико Търново започва подготовка за новия футболен сезон в понеделник
Етър Велико Търново започва подготовка за новия футболен сезон в понеделник
Българският съдия Владимир Ташков ще ръководи финала на Шампионската лига по плажен футбол
Българският съдия Владимир Ташков ще ръководи финала на Шампионската лига по плажен футбол