НОВИНИ

Представиха отличените заглавия на фестивала за късометражно кино In The Palace

Айше Сали
от Айше Сали
21:40, 18.06.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Днес бяха представени българските заглавия и отличените филми на фестивала за късометражно кино "In the palace". Сред темите на изминалата фестивална седмица, изпълнена със срещи и дискусии, беше и представянето на балканското кино отвъд пределите на Балканите.

В търсене на възможности за завършване на своите филми режисьори от различни държави представиха идеите си в Дома на киното. Директори на фестивали пък обсъдиха стратегии затова как да бъдат по-успешни. За втора поредна година Василики Малтасоглу пристига за фестивала "In the palace" от Гърция. Тук е, за да сподели опита си като директор на друг фестивал, който пътува, за да представя Балканите.

"Всяка година сме в различен град на Балканите. Създадохме този фестивал, защото сме наясно, че преди да разказваме за Балканите на хората извън нашия полуостров, самите ние трябва да знаем какво всъщност са Балканите. По този начин се опитваме да обединим младите хора и да им покажем общите и различните неща в нашите държави", каза тя.

Какво носят в себе си хората от нашите географски ширини, какво правят днес и как изглежда сега това място, свързано и с доста болезнени събития от близкото минало - това се опитва да представи екипът на фестивала. Василики оценява тази възможност и в съвременното българско кино.

"На фестивала "In the palace" в София, както и през годините, видях много новатори - изключително добри режисьори продуценти. Затова бих им казала да работят упорито, да намират добри сценарии, а ние ще направим всичко възможно, за да представяме тяхната работа".

Срещите и прожекциите продължават и днес. А равносметката в края на фестивала е 270 заглавия и 380 гости от целия свят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Славов ще иска от ВСС разглеждане на избора на Сарафов за и.д. главен прокурор
Атанас Славов ще иска от ВСС разглеждане на избора на Сарафов за и.д. главен прокурор
В началото на лятото: С колко поскъпва почивката на морето у нас тази година?
В началото на лятото: С колко поскъпва почивката на морето у нас тази година?