НОВИНИ

Нова светлинно-звукова система работи в Тракийската куполна гробница в Поморие

bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 19.06.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Нова светлинно-звукова система привлича вниманието към Тракийската куполна гробница в Поморие. Археологическия обект датира от 2-3-ти век по времето на римската епоха по нашите земи. А подобно осветление няма в нито една друга гробницата, открита у нас.

Според първите проучвания през 19 век, "Кухата могила" е представена като гробница, като в нишите, са били поставяни урни с прахта на покойниците. Версията обаче не е доказана.

„Новите мнения на специалистите са, че всъщност се касае за хероон – тоест мавзолей. Един култов комплекс, в който периодически са били извършвани възпоменателни церемонии, ритуали, а извън, в околностите на този паметник са били извършвани самите погребения“, каза Антон Карабашев, директор на Исторически музей – Поморие.

Гробница или не, паметникът все повече се превръща в най-посещаваните исторически атракции в Поморие. Специална комисия, в която участва и БНТ внедрява нова звуково-светлинна технология.

„Някога осветлението беше толкова оскъдно, даже съм чувал възклицания: „Я, но тук няма осветление“. Докато осветлението позволява много бързо да се различи кое е автентично и кое е реплика“, обясни Георги Събев, екскурзовод в Антична куполна гробница "Кухата могила" – Поморие.

Катя, турист от Беларус: „Посещавала съм много различни гробници по света, но това е първата, която виждам с такава структура. Сякаш е в планината, но не е.“

Заради неповторимата акустика на купола, съчетана с новото осветление, паметникът вече е домакин на множество концерти.

Мариана Карталова: „Много духовност, много смирение в момента има тук в това пространство.“

Радек, турист от Чехия: „За пръв път съм тук в гробницата. Тук вечер сякаш има магия.“

Новото осветление е само част от амбициите за развитие на гробницата.

„Искаме да разработим в околното пространство археологията, защото все пак историците казват, че наоколо са извършвани доста погребения. Това е изключително важно ,за да видим развитието на древно Анхиало до днешно Поморие“, заяви Иван Алексиев, кмет на Община Поморие.

В момента Община Поморие води и разговори с Европейската комисия, чрез която да се реализира цялостен проект за дигитализация и съвременно представяне на античната ценност на Поморие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6-годишно дете се самопростреля в крака пред дома си в Ружинци
6-годишно дете се самопростреля в крака пред дома си в Ружинци
Около 13 кг златни бижута без документи задържаха от ГДБОП
Около 13 кг златни бижута без документи задържаха от ГДБОП