НОВИНИ

Антъни Блинкен се срещна с китайския лидер Си Дзипин

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:05, 19.06.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и китайският лидер Си Дзинпин обсъждаха най-горещите въпроси в отношенията между Пекин и Вашингтон. Това се случи на финала на двудневната визита на Блинкен в Китай.

След разговорите Си Дзинпин коментира лаконично, че е постигнат напредък и има споразумения по конкретни въпроси, без да ги назове. Той подчерта, че доброто сътрудничество се основава на взаимно уважение и искреност. Посланието след срещата е, че двата икономически гиганта са си обещали да стабилизират отношенията си.

Напоследък те бяха силно разклатени заради редица противоречия по теми като Тайван, военното присъствие на Пекин в Южнокитайско море, човешките права, войната в Украйна.

Антъни Блинкен се срещна и с Ван И - ръководителя на китайската външна политика.

Блинкен се срещна с най-високопоставения китайски дипломат

"На всяка среща подчертавах, че прякото участие и постоянната комуникация на високо равнище са най-добрият начин отговорно да управляваме различията и да гарантираме, че конкуренцията не преминава в конфликт. И двамата сме съгласни, че е необходимо да стабилизираме отношенията си", коментира Блинкен.

"Изразих загрижеността на САЩ, споделяна от все повече държави, относно провокативните действия на КНР в Тайванския проток, както и в Южнокитайско и Източнокитайско море. Ние не подкрепяме независимостта на Тайван и продължаваме да се противопоставяме на всякакви едностранни промени на статуквото от която и да е страна. Продължаваме да очакваме мирно разрешаване на различията между страните от пролива", добави той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна дезинфекция на засегнатите от наводненията обекти в Берковица
Започна дезинфекция на засегнатите от наводненията обекти в Берковица
Кола се запали в движение на изхода на Шумен, трима души са с изгаряния
Кола се запали в движение на изхода на Шумен, трима души са с изгаряния