Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Работни групи ще обсъдят проблемите на хората с увреждания и децата с хронични заболявания, редки болести и диабет

Цанка Николова
от Цанка Николова
16:20, 19.06.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Проблемите на децата и хората с увреждания ще бъдат разглеждани в специални работни групи и ще бъдат изготвени предложения за промени в нормативната уредба. Специално внимание ще бъде обърнато на проблемите на хронично болните деца, проблемите на децата с диабет, децата с увреден слух и децата с епилепсия, проблемите на ТЕЛК и НЕЛК и процедурите, с които хората се сблъскват. В кръглата маса се включиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия, Асоциация на родителите на деца с увреден слух, Националния алианс на хората с редки болести, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и представители на НОИ, НЗОК, Министерството на здравеопазването и други.

"Проблемите, които са свързани със списъка за медицинските изделия и помощните средства и средствата, които трябва да бъдат допълнително отпуснати, тъй като вече списъкът е осъвременен и се надяваме да имаме по-добри технически средства, медицински изделия и помощни средства за хората с увреждания. Много са темите, които се разглеждат, както виждате, но наистина идеята е да започнем да имаме конкретни решения и както се казва в тази парламентарна криза, дори и да дойде следващо правителство, то да има вече готовите решения и да започне да го придвижва. Целта е да обобщим всички проблеми, които бяха сложени на масата и са сложени на масата от поне 1-2 години и да започнем веднага след това принципни работни групи, които да започнат по единичните проблеми да работят. Като този път те ще бъдат формирани в рамките на народните представители, представители на министерствата и представителите на гражданските организации, така че по всеки конкретен проблем да има изведени в момента предложения и които предложения да започнат да бъдат гледани на работна основа по същество и да обсъдим какво можем в много кратки срокове да свършим", поясни депутатът от ПГ на ПП-ДБ Елисавета Белобрадова.

На кръглата маса, организирана от парламентарната група на Продължаваме промяната - Демократична България, беше засегната и темата с палиативните грижи за децата, както и проблемът с недостатъчния брой медицински специалисти. Между двата панела на кръглата маса беше открита и изложбата "За всяко дете", инициатива на сдружението "Култура без граници".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитникът Ангел Лясков напусна отбора на ЦСКА 1948
Защитникът Ангел Лясков напусна отбора на ЦСКА 1948
ЦСКА преговоря за покупката на Шагоян, желанието на арменеца е да остане на "Българска армия"
ЦСКА преговоря за покупката на Шагоян, желанието на арменеца е да остане на "Българска армия"