НОВИНИ

Взеха проби от морската вода край нос Калиакра, Шабла и Дуранкулак

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 19.06.2023
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Инспектори от Басейновата дирекция във Варна днес взеха проби от морската вода от три нови пункта, близо до брега - залива Болата край нос Калиакра, Шабла и Дуранкулак. Ще бъдат анализирани химичните показатели на водата.

Актуални данни за чистотата на морската вода (ОБНОВЯВА СЕ)

Извънредното изследване се налага заради взривената язовирна стена на "Нова Каховка" и последвалата екологична катастрофа в района. Към момента няма данни за влошено качество на морската вода по нашето Черноморие, съобщиха от Екоминистерството. Оттам допълват, че всеки ден се обменя информация с властите в Румъния, Молдова и Украйна за потенциално замърсяване.

Заради инцидента в Украйна се наложи да се актуализира планът за извършване на мониторинг на морската вода в българската акватория на Черно море. Екоминистърът Юлиян Попов възложи на отговорните институции да засилят наблюдението на крайбрежните зони. За целта бяха определени три нови пункта за вземане на проби, които са в района на Дуранкулак, Шабла и до нос Калиакра. Водата ще се изследва основно за наличие на тежки метали, нефтопродукти, радиоактивни вещества и пестициди. Окончателните резултати от пробите ще станат ясни най-рано след седмица.

Басейнова дирекция започва ежеседмични изследвания на морската вода

Експерти от регионалната лаборатория във Варна към Изпълнителната агенция по околна среда взеха първата проба от плаж Болата, до нос Калиакра. Следващите два пункта бяха Дуранкулак и Шабла.

"Тези брегови точки, които сега сме определили, започва регулярно и ежеседмично пробонабиране и анализ. Морските точки, тъй като и достъпът по море е по-специфичен, те ще бъдат изследвани веднъж месечно", коментира Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район".

В по-далечните точки морската вода ще се изследва на разстояние около километър и половина от брега. Освен химични показатели експертите отчитат още солеността и кислорода.

Сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този момент не дават повод за притеснение. В реално време се следят не само крайбрежните течения, но и тези навътре в морето. Българските власти всеки ден получават изображения, на които се проследява промяната в цвета на морската вода в акваторията на Украйна.

"Засега се вижда едно петно, което непосредствено в дните след инцидента увеличи размера си. Съобразно конкретните условия се стели покрай украинския бряг", добави Димитров.

Дали обаче замърсяването ще достигне до нашето Черноморие зависи от посоката на вятъра и морските течения в Одеския район.

"Очакванията са по-тежките частици да се утаят още в Одеския залив. След това има едно смесване с водите на Днепър, там също се очаква някаква реакция, която е благоприятна за нас", съобщи той.

Един от най-красивите заливи у нас - Болата, вече се радва на първите наши и чуждестранни туристи.

"Надявам се, че българската страна прави всичко възможно, за да може да поднесе достатъчно актуална информация", каза Пенчо Петков, турист.

"Искрено се надявам да няма такова замърсяване, защото при евентуално такова замърсяване ще има много голям отлив на туристи", отбеляза кметът на село Българево Георги Георгиев.

Здравните власти взимат проби от 92 места по Черноморието и отклонения засега няма. Такива са данните и от съседна Румъния, където първо би достигнало евентуално замърсяване. Това заяви в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"От много говорене се опитваме да си създадем проблем, който към момента не съществува. Морската среда не е добра среда за микроорганизмите, за развитието им. Има доста силен ефект очистването на морето, така както е и при реките. Така че аз не очаквам някакви проблеми, но затова се вземат проби. Ако нещо има, да предупредим навреме и да препоръчаме мерки", каза Кунчев.

Следващите проби от зоните за къпане в морето ще бъдат взети на 26 юни.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима футболисти подписаха нови договори с Хебър Пазарджик
Петима футболисти подписаха нови договори с Хебър Пазарджик
Левски се раздели с отритнатия от Станимир Стоилов бранител Анте Блажевич
Левски се раздели с отритнатия от Станимир Стоилов бранител Анте Блажевич