НОВИНИ

След опита на бик да влезе в магазин в София - чия е отговорността

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:18, 19.06.2023 (обновена)
6003
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Полиция, община, представители на министерства тръгнаха по следите на стадото, което беше видяно да пасе в близост до търговски център на "Ботевградско шосе" в София.

Миналата седмица ви показахме как бик се опитва да влезе в магазин, а видеото обиколи социалните мрежи.

Този на пръв поглед куриозен случай премина без сериозни последици, а хората се питат как е възможно цели стада чифтокопитни да обикалят магазините редом с хората.

Това видео е от началото на месеца. Когато стопанинът на стадото решил да изгради пасище и да загради терена на кравите с електропастири. Още тогава сигнали към институциите е имало, но резултат - не.

"Имаше крави, имаше бикове, биволи, за съжаление, те не бяха населени на територията на парцели, които са земеделски. Пасяха на тревните площи около паркинга. Тези животни също така биват поени от водопроводи, които ние сме изградили", заяви Елена Рангочева.

"Инцидентът, който е станал, е смешен, но опасността е била доста голяма. Тези животни в крайна сметка са неконтролируеми, там има магистрала, минават по 25 000 превозни средства на ден. Оттогава сме засилили изключително много охраната, което ни струва изключително непредвидени средства и неща, които са нетипични за нашата дейност", допълни Иван Начков.

Днес на същото място има само следи от стадо. На импровизираната среща пред кметството собственикът на кравите отсъстваше, вместо него дойде адвокатът му.

-БНТ: Г-н Костов къде е?

Станимир Христов, адвокат на собственика на животните: Г-н Костов в момента е служебно ангажиран на друго място. Не виждам някакъв проблем. Изведени са животните, както виждате.

Свързваме се със собственика на животните по телефона. Той твърди, че стадото му е преместено, но би го върнал.

"Ще се върнат пак обратно".

-БНТ: Тоест вие казвате, че ще върнете обратно в някакъв момент кравите на това място?

"Да, ще ги върна там, където трябва да си пасат".

От другата страна стоят хората, които твърдят, че не желаят повече кравите да се разхождат и пасат там.

"В голяма част в нашите имоти, включително в целия масив наоколо, което е урбанизирана територия", коментира Иван Начков.

-БНТ: Вие твърдите, че навсякъде могат да пасат вашите животни, навсякъде можете да ги пускате?

Недялко Костов, собственик на животните: Какво означава това? Могат да пасат на места, на които примерно трябва да пасат. Не мога да ги закарам на жълтите павета. Където е необходимо и където си пасат по принцип - по полето и където могат да пасат. Както навсякъде и всяко едно стадо си пасе. Аз казвам следното - аз съм собственик на терена и когато вие си влезете в хола да гледате телевизия не питате съседа дали може.

Собственикът твърди, че стадата му винаги пасат на негов терен и не признава да има нарушение. Поставя друг въпрос - че някой злонамерено маха оградите на стадото му и години наред търпи тормоз от конкуренти.

Коя територия чия е и какво се прави с животни, навлезли на чужда земя, е въпрос към Агенцията за безопасност на храните. Техен представител обаче нямаше на срещата.

"Аз съм изненадана, че няма представители на Агенцията по безопасност на храните, това е все пак организацията в нашата държава, която отговаря за това нещо", каза още Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци".

И така - стадото вече го няма, не е ясно къде е, както и дали няма да се върне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драган Стойкович: Дойдохме в Разград да играем добър футбол и да победим, но няма да е лесно
Драган Стойкович: Дойдохме в Разград да играем добър футбол и да победим, но няма да е лесно
Украинската контраофанзива продължава - противоречиви съобщения от Киев и Москва
Украинската контраофанзива продължава - противоречиви съобщения от Киев и Москва