НОВИНИ

Славов: Не виждам основание за избор на нов главен прокурор при ангажимент за конституционна реформа

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:27, 21.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
атанас славов възможно всс приключи процедурата иван гешев
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Прокурорската колегия предложи на пленума на Висшия съдебен съвет още утре да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Според предложението на членовете на Колегията изслушването на кандидатите и самото гласуване трябва да се проведе на 26 октомври.

Правната комисия отказа да изслуша Атанас Славов за избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. Причината - дневният ред беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Темата предизвика спорове между различните парламентарни групи.

Стигна се дори до 15-минутна почивка, след която беше направен втори опит заседанието да тръгне. Така отпадна и точката за разглеждане на изменения в Наказателния кодекс. Пред медиите правосъдният министър заяви, че настоящият състав на ВСС не би трябвало да стартира процедура за избор на нов главен прокурор.

"При заявена амбиция и ангажимент за извършване на конституционна реформа. Фактът, че до седмица - две ще имаме внесен проект в Народното събрание за промени в Конституцията, който да се отнася и до главния прокурор - неговите функции и място в съдебната власт, не виждам никакво основание да стартира една такава процедура, която би трябвало да завърши месец октомври. Дотогава трябва да имаме ново устройство на съдебната власт".

Това е намеса в друга власт, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Всички решения следва да се коментират във ВСС. Нашата работа по отношение на законодателството е приемане и отхвърляне на годишните доклади на органите на съдебната власт. Считам, че не е роля на политиците да коментират законосъобразност или целесъобразност при избор на орган на независимата съдебна система. Смятам, че са спазени правилата."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас: Да играеш на трева е напълно различно в сравнение с останалите настилки
Карлос Алкарас: Да играеш на трева е напълно различно в сравнение с останалите настилки
Страхил Попов остава още един сезон в Юрманийеспор
Страхил Попов остава още един сезон в Юрманийеспор