НОВИНИ

Над 50% избирателна активност на първите от 12 години насам избори в Мостар

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:14, 21.12.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Слушай новината

В град Мостар се проведоха първите от 12 години насам избори. Въпреки опасенията, че пандемията може да откаже избирателите, активността е надхвърлила 50 процента.

Коалиция за Мостар води на местните избори в едноименния град, изпреварвайки двете основни политически формации - Хърватската демократична общност и Партията на демократичното действие. Предварителните резултати показват, че коалицията на умерените мултиетнически партии печели достатъчно гласове, за да имат тежест в 35-членния градски съвет. Новоизбраните съветници ще определят и новия кмет на Мостар.

Основна заслуга за провеждането на избори след 12-годишна пауза има една учителка по философия, която успя да осъди Босна в Европейския съд за правата на човека и самата тя се кандидатира за градски съветник.

"Това бяха исторически избори, и както изглежда, с исторически резултати", заяви Ирма Баралия.

Повече от десетилетие Мостар беше поделен между хървати и мюсюлмани, които ползваха дори отделни пощи, училища и болници. Вотът в неделя е надежда да за преодоляването на различията между етническите общности, разделени дори физически от Стария мост над река Неретва.

"Очакваме промяна, очакваме нов атмосфера в града", коментира гражданин.

Според наблюдатели, изборите са преминали без съществени нарушения. По данни на Централната избирателна комисия на Босна и Херцеговина в тях са участвали 52 865 гласоподаватели в 100-хилядния град. Това означава 55 на сто избирателна активност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Борисов: Със суперкомпютъра България се утвърждава на световната сцена
Министър Борисов: Със суперкомпютъра България се утвърждава на световната сцена
10-дневната карантина на идващите от Великобритания ще остане в сила до 31 януари
10-дневната карантина на идващите от Великобритания ще остане в сила до 31 януари