НОВИНИ

Над 7 тона опасни отпадъци са открити в 4 области във връзка с разследването срещу Бобокови

тона опасни отпадъци открити области връзка разследването бобокови
bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 29.09.2020
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

7756 тона опасни отпадъци са открити при огледи в 4 области във връзка с разследване срещу престъпна група от 11 души, сред които Атанас Бобоков, Пламен Бобоков и Красимир Живков, бивш зам.-министър на околната среда и водите, съобщи прокуратурата. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.

Кадри от намерените отпадъци в Плевен вижте ТУК:

В землището на Червен бряг, обл. Плевен, в силажна яма, и в с. Рупци, обл. Плевен, в септична яма, са загробени общо 396 тoна опасен отпадък. В землището на Лом, обл. Монтана, са открити 501 тона опасен отпадък, в град Плевен - 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на гр. Шумен - 751 тона опасен отпадък и в землището на кв. Кремиковци, София, 1108 тона опасен отпадък.

Кадри от намерените отпадъци в област Лом вижте ТУК:

Съгласно законодателство у нас, всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка.

За да внесе опасен отпадък в Република България обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ на Република България.

От събраните към настоящия момент доказателства се установява, че обвиняемият Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации и дружествата, генериращи опасен отпадък са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение да съхраняват такъв отпадък на територията на страната.

От схемата се е възползвало и контролираното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков дружество "Монбат Рисайклинг" ЕАД.

Дружеството е имало изградена рециклираща фабрика в гр. Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните опасни отпадъци, т.нар. полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните батерии и не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия.

От събраните до момента доказателства е установено, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков.

Още за проверките на екоминистерството ТУК

В хода на разследването е установено, че на 25.01.2018 г. е бил сключен договор между "Монбат Рисайклинг" ЕАД и едно от фиктивните дружества за оползотворяване на отпадъци с код 19 12 11* (полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори).

В изпълнение на този договор през 2018 г. "Монбат Рисайклинг" ЕАД е доставило на дружеството 635,28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от "Монбат Рисайклинг" ЕАД на друго дружество, а на трето - 1465,11 тона отпадъци, които са опасни.

Дружества от група "Монбат", контролирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества, които не са имали капацитет и възможности за съхранение и оползотворяване на отпадъци, в т.ч. и опасни.

Още за арестите и обвиненията за аферата с боклука ТУК

До момента към наказателна отговорност по досъдебното производство са привлечени 11 души. Те ще отговарят за това, че в периода от месец януари 2014 г. до 28.05.2020 г. на територията на Република България - област София, област Плевен, област Пловдив, област Русе, област Монтана, област Шумен, област Враца са участвали в организирана престъпна група.

Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия.

Наред с това е изготвена Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Република Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над половин милион българи са посетили Турция тази година
Над половин милион българи са посетили Турция тази година
Заблуждаваща табела в центъра на село Кирково
Заблуждаваща табела в центъра на село Кирково