НОВИНИ

Над 860 са арестуваните вече на митинга за Навални

Фани Аронова
от Фани Аронова
13:12, 23.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
московската полиция започна арести началото митинга навални
Слушай новината

"Свобода за Навални", "Аз не се боя", "Не на диктатурата", са част от лозунгите, които издигат протестиращите граждани. В Москва полицията издигна заграждения около Пушкинския площад, но около час преди началото на митинга там се събраха около 4000 души, съобщава руската редакция на Би Би Си.

Репортерите, които отразяват протеста, се натъкват на трудности. Мобилните връзки на Пушкинския площад на практика не работят. Полицията прекъсна прякото предаване на независимия телевизионен канал "Дъжд" и арестува оператора Сергей Новиков. Излъчването се осъществяваше от жилище в района на площада, но полицията изключи електричеството, а кореспондентът Алексей Колостельов е отведен в участъка за установяване на самоличността му, заради открит "дефект" в паспорта му.

В цяла Русия днес се провеждат масови протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. По данни на правозащитници вече са арестувани над 860 души в Москва и десетки други градове. Митингите в Далечния изток вече приключиха. Най-многоброен беше този във Владивосток.

Протести бяха планирани в 66 града на Русия. Властите предупредиха, че те са незаконни и предприеха действия за осуетяването им.

Социалните мрежи са изтрили 89% от съобщенията, свързани с призивите към непълнолетни да участват в масовите събития. Това се съобщава на уебсайта на "Роскомнадзор".

Алексей Навални беше задържан миналата неделя при завръщането си от Германия, където се лекуваше след отравянето през август миналата година. Аргументът бе, че Навални е нарушил условната присъда, получена по делото "Ив Роше", която той смята за политически мотивирана.

Срокът на присъдата изтече на 30 декември 2020 г., но Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска замяната ѝ с ефективна. Масовите акции в подкрепа на опозиционера бяха организирани след като московски съд го остави в затвора до средата на февруари, когато ще се гледа делото.

Докато Алексей Навални лежи в московския затвор "Матроска тишина" неговият Фонд за борба с корупцията разпространи филм за луксозен комплекс в Геленджик, на черноморското крайбрежие, наричан "Дворецът на Путин". Той вече има над 50 млн. гледания.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха второто спускане на "Щрайф"
Отмениха второто спускане на "Щрайф"
Адвокат от Пловдив осъди НАП за 1 лев заради изтичането на лични данни
Адвокат от Пловдив осъди НАП за 1 лев заради изтичането на лични данни