НОВИНИ

Наградиха спасителите на Сашко от Перник и над 70 полицаи и доброволци от акцията

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:33, 20.12.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Признателност за спасителите на 12-годишния Александър от Перник, които го откриха при безпрецедентна акция по издирването му. Момчето изчезна на 11 ноември и близо 9 дни след това беше открито от делтапланеристи.

Вътрешният министър награди над 70 полицаи от различни звена и доброволци, които най-активно помагали, за да завърши историята с щастлив финал. На церемонията присъстваха и самият Сашко и баща му.

Сашко от Перник пристигна с баща си за награждаването на спасителите си

12-годишният Александър подари усмивки на спасителите си. Той се чувства добре, рисува и ходи по изложби. Баща му определя откриването му като чудо и не спира да благодари на спасителите.

"Те доказаха, че българският дух е жив и съпричастността, и любовта, и състраданието. И тези хора не спряха да го търсят през цялото време и спасиха и моя, и неговия живот", каза Александър Цветанов.

В акцията по издирването на момчето се включиха много полицаи, доброволци, планински спасители и водолази. Те приеха наградите с радост и обещание - винаги да са насреща, когато има нужда от тях.

"Това, че ние го намерихме, беше доза късмет и огромни благодарности на всички, които взеха участие, бяха страшно много", каза Веселин Георгиев.

"Голяма радост е това, по принцип не може да се опише", добави Милко Михалков.

Винаги когато има такива инциденти, особено с такъв успешен завършек се чувстваме наистина благодарни, че ни има, че сме тук и че успяваме да помогнем, посочи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

"Дано не се налага, но ние винаги сме готови да помогнем. Това не е първият случай, в който ние помагаме. Ако чуете - само казвайте", заяви Веселин Георгиев.

Сред наградените е директорът на полицията в Перник, който още помни точно колко часа е издирван Сашко.

"Всичките 196 часа няма как да ги забравя. Тези 196 часа издирвателна операция показаха обединението на обществото, вярата в доброто и за мен това е показателно", каза старши комисар Павел Млеканов - директор на ОД МВР-Перник.

От МВР изготвиха протокол за действие при изчезване на хора. Според служебния вътрешен министър подобни щастливи развръзки връщат вярата в доброто.

"Един от най-хубавите мигове, които аз лично изживях, е да мога да го държа за ръката днес и да го сваля по стълбите на министерството. Това беше плод на изключителни усилия на много хора", коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

След срещата със спасителите бащата на Сашко си пожела нормален живот, като този преди изчезването на момчето - без медиен шум.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски привлече бразилския нападател Рикардиньо (Видео)
Левски привлече бразилския нападател Рикардиньо (Видео)
Застрахователи са притеснени от фалити заради промени в Кодекса за застраховане
Застрахователи са притеснени от фалити заради промени в Кодекса за застраховане