НОВИНИ

Съветник на здравния министър: До края на годината ще има доставки на част от липсващите лекарства на пазара

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 20.12.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Дефицитът на медикаменти - пациентите трябва да чакат три месеца, докато всички липсващи лекарства на пазара се появят отново. Темата в "Още от деня" коментира съветникът на здравния министър Аркади Шарков.

"Лекарствата на пазара започнаха да липсват още в началото на ковид пандемията - вследствие на презапасяване, на прекъсването на линиите на доставки, различните типове ценообразуване и спирането на износ от някои държави. други причини в момента са производствени проблеми за някои от фабриките, при други продукти пък е открит вторични индикации, които помагат за друг тип заболявания", посочи той.

До края на годината се очаква на пазара да се появят някои от липсващите лекарства за астма, за лечение на щитовидната жлеза, както и два вида инсулин, посочи Аркади Шарков. Заяви, че в момента има свръхпредписване на лекарства за респираторни заболявания, затова и те са дефицитни.

"Молбата към личните лекари и предписващите е да се съобразяват с показанията в кратката характеристика. По отношение на пациентите - да не се презапасяват, защото това води до дефицит за други хора", призова съветникът на здравния министър.

Всички граждани могат да се допитват до агенцията по лекарствата или да изпращат сигнали. На сайта на агенцията има пълна информация за това дали някой продукт липсва, дали предстои дефицит или доставка.

"Не бих казал, че търговците и производителите допринасят за дефицита на лекарства. Имат опция, ако решат, да не дават количества на определени аптеки, тъй като повечето имат договори с аптечни вериги", коментира Аркади Шарков.

Министерството на здравеопазването се опитва да подобри отношенията между тези две страни, за да може лекарствата да стигат до пациентите.

"Това трябва да бъде на българския пазар до края на годината. Дългосрочните решения за съжаление зависят от политическата турбулентност. В началото на годината ще предложим пакет от мерки и се надяваме в рамките на първото тримесечие той да има одобрение от страна на народните представители".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венко Сабрутев: Само ПП предложи реално решение на проблема с високите цени на горивата
Венко Сабрутев: Само ПП предложи реално решение на проблема с високите цени на горивата
О‘Съливан сред номинираните за Спортна личност на годината във Великобритания
О‘Съливан сред номинираните за Спортна личност на годината във Великобритания