НОВИНИ

На първо четене: Държавата влиза като особен управител в рафинериите (ОБЗОР)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:35, 20.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата ще може да влиза при необходимост като особен управител в рафинериите у нас. Забранява се и износа на нефтопродукти, произведени от руски петрол. Това приеха на първо четене депутатите. Законопроектите са на "Демократична България" и ДПС. Според служебният вицепремиер Христо Алексиев забраната за износ на петрол е излишна.

Предложението на "Демократична България" предвижда при нужда икономическият министър да назначава в рафинерията особен управител. Това ще става, ако дружеството наруши правилата на Европейския съюз или има опасност да спре. Това обаче породи съмнения в "БСП за България" и "Възраждане".

"Създава впечатлението, че видите ли понеже има криза и тази криза трудно може да бъде овладяна за това е хубаво да се накаже Русия и по този начин се вземе собственост върху активите", заяви Драгомир Стойнев, "БСП за България".

От "Демократична България" защитиха предложението си.

"Става въпрос за въвеждане на възможност за назначаване на особен търговски управител. т.е. държавата само в критична ситуация да задвижи тази процедура. Не става въпрос за преминаване на собственост от съответния инвеститор в държавата или пък за възможност за каквото и да било разпореждане с неговото имущество", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България".

Текстът не беше подкрепен от "Възраждане".

"Доста културно показахте, че законопроект, вкаран от ДБ, аз няма да съм толкова дискретен, не става за нищо, чисто юридически. Всичко трябва да му се оправя", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

"За да разсеем всякакви съмнения на колегите, че става въпрос за национализация, трябва да се вземе за пример закон за енергетиката, където тези мерки са отразени в отделен раздел", коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Така в крайна сметка депутатите се разбраха текстовете да бъдат доуточнени между двете четения. Народните представители приеха и забрана за износа на нефтопродукти, които са произведени от руски петрол. Срещу това възразиха отново от БСП и "Възраждане". Текстовете бяха разкритикувани и от служебният вицепремиер Христо Алексиев.

"За мен е чудно днешният закон, който беше гласуван на първо четене защо налага много по-големи ограничения от които налага европейската комисия. Не смятам, че това е разумно да се постъпва по този начин", заяви Христо Алексиев, служебен вицепремиер по икономическите дейности.

Алексиев уточни, че рафинерията е спазила своето обещание и е прехвърлила управлението си в България.

"В тази връзка бяха преведени днес 90 млн. лева авансов данък, този данък е корпоративен и още 33% от свръхпечалбата", допълни Христо Алексиев.

Предстои да бъде готова и методика, която да предвижда как парите от свръхпечалбите на дружествата ще бъдат разпределени към потребителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо подписва с Ал-Насар до дни
Кристиано Роналдо подписва с Ал-Насар до дни
Себастиан Алер ще поднови тренировки през януари
Себастиан Алер ще поднови тренировки през януари