НОВИНИ

"Продължаваме Промяната" предлага управление на база програмна декларация по национални приоритети

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:56, 20.12.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" призова останалите политически сили в парламента да представят списъци с управленски приоритети, които да бъдат съгласувани. Идеята е приоритетите, около които се формира съгласие, да бъдат заложени в Програмна декларация, която да бъде гласувана от Народното събрание.

Ако парламентът приеме тази програмна декларация, ще може да се пристъпи към разговори за формиране на правителство, ако тя бъде отхвърлена, от "Продължаваме Промяната" ще върнат мандата.

Това стана ясно на брифинг в парламента на посочения от "Продължаваме Промяната" за кандидат-премиер Николай Денков и Андрей Гюров.

"Ясно е, че предлагайки правителство на малцинството, сме в рискова ситуация. Единият риск е, че ще има мнозинство, което да пречи на кабинета и този риск сме го приели. Вторият риск е мнозинството да започне да приема закони, които смятаме за недобри за България и ние не би трябвало да можем да си позволим този риск. Така че, в този момент се опитваме да се подсигурим за втория риск, защото първото е риск за нас като политическа партия, второто е риск за България", каза Денков.

От "Продължаваме Промяната" дават срок до четвъртък вечер на колегите си от другите парламентарни групи да внесат предложения за приоритетите, които да включва Програмната декларация за управление. От партията ще поканят всички на среща в петък, на която да бъдат очертани допирните точки.

"Ще използваме почивните дни между Коледа и Нова година, за да заложим тези задачи в график, който да бъде интензивен и реалистичен, за да знаем, че през 2023 г. един кабинет и Народно събрание могат да работят в синхрон", посочи Денков.

На 3 януари от партията канят отново всички групи, за да се изчисти крайният текст на тези национални цели и задачи и да се оформи финален текст на програмната декларация.

Целта е задачите и приоритетите да бъдат обвързани с точни и ясни срокове за изпълнение.

Една след като стане ясно дали декларацията има парламентарна подкрепа, от "Продължаваме Промяната" ще започнат разговорите за състав на правителство, каза още Денков.

"Гръбнакът, основният състав от министрите трябва да бъде свързан с политически формации, за да е ясно кой носи отговорност", посочи той.

От "Продължаваме Промяната" обаче остават на позиция, че няма да правят коалиция с партиите, за които вече са обявили това.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

"Продължаваме Промяната" очакват да получат от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство.

Кирил Петков за кабинета на ПП: Няма да се крием само зад експерти

Държавният глава обяви, че ще връчи папката след Нова година. От ПП вече започнаха разговори с другите парламентарни групи в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет. Те официално издигнаха номинацията на акад. Николай Денков за премиер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството да определи минималната заплата за 2023, реши социалната комисия в парламента
Правителството да определи минималната заплата за 2023, реши социалната комисия в парламента
Звездата на Франция Килиан Мбапе празнува рожден ден
Звездата на Франция Килиан Мбапе празнува рожден ден