НОВИНИ

Ще заплащат ли застрахователите недоказани щети при катастрофа в чужбина?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:05, 20.12.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията по икономика и иновации на Народното събрание одобри на първо четене промени в Кодекса за застраховането, касаещи системата "Зелена карта". Те задължават застрахователите автоматично да заплащат недоказани щети при катастрофи в чужбина.

Законопроектът беше приет с уговорката, че в най-кратък срок ще се сформира работна група с участието на застрахователния бранш по казуса, която да предложи промени преди второ четене на законопроекта.

На заседанието от застрахователния бранш предупредиха, че ако законопроектът влезе в сила в този вид, ще има сериозни негативни ефекти за бизнеса и застрахованите. Недоволни са и от това, че не са имали време да обсъдят промените като 14-дневния срок на обществено обсъждане не е бил достатъчен.

Подробности вижте във включването на Зоя Велинова.

"Със законопроекта ще се гарантира точно и своевременно изпълнение на задълженията на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи и на застрахователите в рамките на системата "Зелена карта". Цели се и да се засили националната регулаторна рамка. С тези изменения ще се даде правна възможност да се предприемат надзорни действия от страна на Комисията за финансов надзор", аргументира се Людмила Петкова, заместник-министър на финансите.

"В ЕС няма друга държава, която да има подобна регулация. Трябва да се подхожда внимателно, защото застрахователите ни ще бъдат поставени в неравностойно положение с тези от ЕС", предупреди Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор.

"Ако се приеме законовата уредба в този вид, българските застрахователи ще са поставени в неравностойно положение, защото ще са задължени да плащат, независимо от гаранционния иск", допълни Константин Велев, Асоциация на българските застрахователи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин призова за засилване на охраната по границата
Путин призова за засилване на охраната по границата
Дидие Дешан пред феновете в Париж: Споделихме страхотни емоции, въпреки че краят е жесток и боли
Дидие Дешан пред феновете в Париж: Споделихме страхотни емоции, въпреки че краят е жесток и боли