НОВИНИ

Почина Любинка Нягулова - една от емблематичните говорителки на БНТ

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:00, 20.12.2022 (обновена)
13037
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Почина Любинка Нягулова - една от емблематичните говорителки на БНТ, а впоследствие и преподавател, обучила стотици млади журналисти на правоговор.

Поклонението ще е в четвъртък - 22 декември, от 10.30 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Любинка Нягулова е сред легендите на националната телевизия. Завършва Ориенталистика в Софийския университет. Кариерата ѝ на говорителка тръгва от радиото, а в телевизията попада след тежък конкурс от четири тура. Незабравими остават излъчването и гласът ѝ. Люси, както я наричаха близките и колегите ѝ, влизаше в домовете на българите чрез емисиите "По света и у нас".

Любинка Нягулова преподаваше "Телевизионна реч" в Софийския университет, а през последните години имаше школа за обучение на журналисти на дикция и правоговор. Люси съветваше младите си колеги да се държат така, че да не загубят доверието на зрителя.

"Защото ти може да си първи в някаква новина, но тя може да не е точно такава. Можеш да кажеш нещо, което е грозно, което не е вярно. Нашата телевизия може да си има дефекти, но това не се случва. Ние винаги сме точни, това е Академията, според мен", казва тя.

Да си припомним: Любинка Нягулова в "55 лица от вашия живот"

"Научи ни да чуваме думите, които произнасяме и да стоим зад тях. С акценти, поведение, с мисъл в себе си. Мисля, че тя имаше ключ към всеки. Това беше изключително нейно качество и затова днес Любинка има толкова много деца, които я изпращат с толкова много любов и благодарност", каза Аделина Радева, журналист в " По света и у нас" .

"Даде ми два важни урока - да не препускам през житейските ситуации, а да си давам време да помисля. Научи ме да обичам българския език и най-вече да го чувам. Всичките ми срещи с нея, всички моменти, които сме имали заедно, бяха блажени", добавя Нора Арсова, журналист в " По света и у нас".

Обичана от зрителите и от учениците си, Любинка няма да бъде забравена!

Поклон пред паметта ѝ!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мустафа Карадайъ на срещи в централите на четирите основни партии в Турция
Мустафа Карадайъ на срещи в централите на четирите основни партии в Турция
Сашко от Перник пристигна с баща си за награждаването на спасителите си
Сашко от Перник пристигна с баща си за награждаването на спасителите си