НОВИНИ

Правителството да определи минималната заплата за 2023, реши социалната комисия в парламента

bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 20.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите от парламентарна социална комисия оставиха изпълнителната власт да определя минималната работна заплата за 2023 г. С промени в Кодекса по труда се въвежда понятието брутна минимална работна заплата, която ще включва и клас прослужено време.

Според приетото предложение брутната минимална работна заплата ще се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за предходната година. Служебният министър на финансите коментира,че подобно решение не е коректно заради използването на две различни величини.

"Това би създало проблеми, тъй като брутна минимална работна заплата, когато трябва да изчислим здравните осигутителните вноски на децата от 0 до 18 години - те са върху мининалната работна заплата и там няма как да вземем под внимание клас прослужено време. Това би създало правна неяснота как това би било приложено", коментира Росица Велкова, служебен министър на финансите.

Според Велкова бюджетът за следващата година след прилагане на всички мерки е с дефицит от 6,6%, без други разходи и мерки.

"Това означава, че за всеки допълнителен разход говорим за допълнителен дефицит и допълнителен дълг. За 2022 година ние ще приключим доста стегнато фискално, тъй като 2022 година ще имаме неизпълнение в капиталовите разходи и неизпълнение в европейските средства".

Получените средства по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината ще се използват само за разширяване на метрото, които ще бъдат не повече от 100 млн. лв. каза Велкова

"Тези пари ни служат, те остават във фискалния резерв и ни служат за балансиране на бюджета 2023, така че като видите отчетните данни през 2022 г. ще видите едни много по-ниски дефицити", каза финансовият мнистър.

Росица Велкова посети граничния пункт "Капитан Андреево" и заедно с директора на агенция "Митници" проследиха работата по изграждането на нови две трасета на влизане от Турция. До края на януари се очаква товарния трафик да се увеличи с 20 процента. Разширение е предвидено и на граничен пункт Лесово през следващата година.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградиха спортисти от район Сердика, които са постигнали високи спортни постижения по джудо и самбо през 2022 г.
Наградиха спортисти от район Сердика, които са постигнали високи спортни постижения по джудо и самбо през 2022 г.
"Продължаваме Промяната" предлага управление на база програмна декларация по национални приоритети
"Продължаваме Промяната" предлага управление на база програмна декларация по национални приоритети