НОВИНИ

Бивш зам. помощник секретар на САЩ: Вероятно ще наблюдаваме повече сблъсъци между Москва и Пекин

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 20.12.2022
Чете се за: 06:57 мин.
По света
Слушай новината

Петте централноазиатски държави вече не гледат на Владимир Путин като на "горила", а Китай се развива прогресивно и вероятно скоро ще наблюдаваме повече сблъсъци между Москва и Пекин относно развитието на Централна Азия. Това заяви в "Светът и ние" Дейвид А. Меркел - бивш заместник помощник секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на САЩ.

Меркел отговаряше за въпросите на Русия, Украйна, Молдова и Беларус. Между 2005-2007 г. Меркел беше директор за Европа и Азия в Съвета за национална сигурност и в това си качество е отговарял за координирането на политиката на САЩ за Турция, Гърция, Кипър, Кавказ, Централна Азия, Черноморския регион и каспийската енергетика.

БНТ: В момента в Европа горещата тема е газът. Вчера страните от Съюза се споразумяха за таван на цената от 180 евро на мегаватчас. Как един американец и то носител на втората най-голяма награда на министерството на финансите в САЩ гледа на подобна намеса на енергийния пазар?

Хората, които продават газа, го продават по два начина: дългосрочно, на ниска цена или на спот пазара за по-висока цена, която варира. Разбира се, пазарът трябва да реши как точно цената ще се промени. Ще е нужно време да се види дали тази определена цена е достатъчно ниска, за да удовлетвори потребителите и достатъчно висока, за да може Европа да си осигури доставките.

БНТ: Според вас как стана възможно Европа да се окаже толкова зависима от руския газ. За грешки ли става дума или за зависимости, след като страна като Германия го допусна?

Германия изгради своята индустрия на базата на евтиния руски газ и бе убедена от Путин, че осигурявайки газови доставки от Русия, не е възможно да се диверсифицира и така стана все по-зависима. През 2006 г. пак имаше проблеми с доставките на руския газ през Украйна и Германия. Тогава обърнахме внимание, че Европа е прекалено зависима от руския газ и се опитва да се справи с този проблем с увеличаване на хранилищата и разширяване на тръбопроводите. И до момента обаче няма реална диверсификация на тези източници.

БНТ: Огромната част от проблема с горивата всъщност е предизвикана от войната на Русия срещу Украйна. САЩ даваха ли си сметка за тази потенциална опасност? Подценихте ли ситуацията?

Не мисля, че САЩ са подценили ситуацията, а се опитваха да насърчат не само ЕС, но и много други държави и да обяснят, че потребителите също имат глас, не само доставчиците. Даже ЕС много по-добре се справя от САЩ с намаляването на употребата на изкопаеми горива и спомага да се намали зависимостта от руски газ.

БНТ: Има хора, които продължават да вярват, че САЩ са виновни за войната. Какво отговаряте?

Бях в Белия дом, когато Русия нападна Грузия през 2008 г. Още тогава беше ясно, че президентът Путин не обръща внимание на цената, която ще плати за това нападение. Беше ясно, че следващата му стъпка ще бъде Крим. Администрацията на Барак Обама тогава искаше да си сътрудничи с Русия за ограничаване на ядрените оръжия. Ако приемем, че по някакъв начин САЩ е насърчила Русия да нападне Украйна, е може би защото не осъзнахме тази агресивна политика на Путин и не реагирахме нито през 2008 г. за Грузия, нито през 2014 г. за Крим. Така стигнахме до февруари тази година, когато вече целият свят трябваше да реагира.

БНТ: Вярвате ли, че ядрената заплаха е реална?

Ядрената заплаха е нещо ужасяващо и не трябва да го отминаваме с лека ръка. Важно е да се отбележи, че СССР загуби войната в Афганистан, а САЩ загуби войните в Афганистан и Виетнам, но в нито един случай не бе използвано ядрено оръжие. До такава степен е немислимо, че и САЩ, и СССР са предпочели да изгубят една по-малка война пред алтернативата да използват ядрено оръжие.

БНТ: Вие сте експерт по държавите в Централна Азия. Изглежда, че тяхното стратегическо значение се увеличава. Какъв фактор се очертава да бъдат в близко бъдеще. Кои страни да наблюдаваме с особено внимание?

Беларус е най-лоялният партньор на Москва, но те вече са изчерпали своите запаси от оръжия. Ще бъде притеснително, ако Русия отново започне да използва Беларус като площадка за изстрелване на оръжия към Киев. Смятам обаче, че петте централноазиатски държави вече не гледат на Путин като на огромна горила. Китай се развива все по-прогресивно. Разликите между евразийските икономики и Китай вече са почти изравнени и може би ще наблюдаваме повече сблъсъци между Москва и Пекин основно развитието на Централна Азия.

БНТ: Като наблюдаващ и Черноморския регион, България е попадала във вашия периметър на полезрение. Как ще оцените нашата ситуация днес - между спомена за бивш сателит на СССР, а сега част от НАТО и ЕС?

България е невероятна държава и вашият принос към ЕС е много значим. Единственото нещо, което задържа държавата в развитието ѝ е остатъчното руско влияние. Ако то бъде преодоляно, България би могла да се възползва от всички ползи от членството си в ЕС и считам, че бъдещето ви е светло.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube








Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балчик вече има подземни контейнери за смет
Балчик вече има подземни контейнери за смет
Любо Ганев: Мичели изпълни задачата си, затова договорът му бе продължен
Любо Ганев: Мичели изпълни задачата си, затова договорът му бе продължен