НОВИНИ

Най-големият ски център на закрито отвори врати в Шанхай

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:24, 07.09.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Най-големият ски център на закрито отвори врати за посетители в Шанхай. Под купола на огромното съоръжение температурата е под нулата, докато навън е плюс 30 градуса. Китай преживя най-горещия месец август за последните шест десетилетия, но това не пречи любителите на зимните спортове да се порадват на зимен микроклимат.

Четири големи писти, закрити и открити лифтове, зони за шейни и дори малък парен влак, който разбира се не е парен, а захранен с електричество. Човек трудно би повярвал, че всички компоненти на един елитен зимен курорт са побрани на закрито. Докато не вдигне поглед нагоре. Защото там, вместо небе, има купол с изкуствено осветление. Иначе склоновете за любителите на ски, сноуборд и всякакви снежни забавления, са покрити с добре обработен сняг, досущ като истинския. Оформен като ледник, центърът за зимни спортове се простира на 100 хиляди квадратни метра площ.

Синтия Шан, посетителка: "Чувствам се много щастлива, защото преди край Шанхай нямаше ски курорти и дори през зимата нямаше къде да се спускаме. Но сега вече мога да карам тук, без да се налага да пътувам до други градове."

72 машини за охлаждане и 33 машини за сняг поддържат ниски температури под купола на съоръжението. За това са необходими големи количества енергия, но съвременни технологични решения все пак намаляват огромните разходи - чрез специални методи за съхранение на лед и повторно използване на топлината от охладителните системи. Три четвърти от покрива са покрити с фотоволтаични панели, които също намаляват въглеродния отпечатък на зимния център.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благородна кауза: Рокери събират средства за нова линейка за болницата в Кюстендил
Благородна кауза: Рокери събират средства за нова линейка за болницата в Кюстендил
Патриарх Даниил отслужва заупокойна литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
Патриарх Даниил отслужва заупокойна литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит