НОВИНИ

Ваня Стамболова пред БНТ: Колкото повече състезания има, толкова повече хора ще участват (ВИДЕО)

Европейската шампионка на 400 м от 2006 г бе част от поредното издание на софийския Екиден маратон.

Ваня Стамболова
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 06.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Ваня Стамболова взе участие в поредното издание на софийския Екиден маратон. Европейската шампионка на 400 м от 2006 г в Готенбург бе част от отбора на Висшето военноморско училище (Варна). Тя сподели пред БНТ, че това е второ нейно участие и коментира важността на едно такова състезание.

"Това е едно страхотно състезание, за което участваме вече втора поредна година. Съжалявам, че не сме участвали още от началото, тъй като щафетен маратон е един отбор от шест човека и самата атмосфера е по различен начин - с много настроение. Докато бягат самите състезатели имат възможност да видят някаква част от града, централните улици. Основното, за което сме се събрали тук е да спортуваме, да се забавляваме и се надявам още дълги години да продължи този Екиден маратон, защото наистина е много добро състезание",

Бившата лекоатлетка бе на мнение, че такъв тип състезание трябва да има и в другите по-големи български градове.

"Смятам, че доста се развиха дългите бягания - най-различни кросове, полумаратони, както и щафетен маратон, какъвто е на Екиден. Колкото повече състезания има, толкова повече и хора ще участват, за което се радвам. Хубаво е да спортуваме и да се забавляваме по този начин", заяви тя.

Ваня Стамболова оцени и състоянието на българската лека атлетика с оглед на резултатите от Париж 2024, както и на перспективите за Лос Анджелис 2028.

"Смятам, че в момента в атлетиката има една смяна на поколенията. Тепърва младите, които сега се изявяват в европейски и световни форуми за под 18 години, например, за следващата Олимпиада ще имат опита и самочувствието и мисля, че именно в младите е нашата надежда за добро класиране и медали", сподели европейската шампионка на 400 м от 2006 г.

Вижте целия материал във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по волейбол под 20 години стигнаха битката за златото на европейското в Гърция и Сърбия
Националите по волейбол под 20 години стигнаха битката за златото на европейското в Гърция и Сърбия