НОВИНИ

България отбелязва Деня на Съединението

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
19:46, 06.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Със Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година българският народ и тогавашните му управници застават заедно на висотата на историческия си дълг. Доказват, че заслужават свободата си и че общият идеал може да ги превърне в непобедима сила. Празнуваме подвига на смелостта и единството - тогава - днес те звучат като ненаучен урок.

Снимки: БГНЕС и БТА

Камбаните на катедралния храм "Св. Богородица", възвестили преди 139 години Съединението, и днес събраха пловдивчани.

"Преди бяха на няколко малки държави, но сега се е съединила на една цяла България", каза малкият Георги.

"Имали са вяра хората. Ние сега нямаме вяра. Мислили са за България. Сегашните хора не мислят за България, поне по върховете."

Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен, а в словото си напомни, че сегашното разединение и противопоставяне приличат на събитията, довели до края на Втората българска държава.

Жителите на Пловдив отдадоха почит пред паметниците на прозорливия губернатор Гавраил Кръстевич и останалите герои на Съединението.

"Събитие, което е организирано от българите, въпреки волята на Великите сили. Давид победи Голиат, тогава не е бил само един Голиат, много Голиати са били тогава, така че това може би трябва да стане националния празник на България", смята проф. Димо Чешмеджиев, историк.

Възстановка на ареста на генерал губернатора и възвестяването на Съединението показаха членовете на комитет "Родолюбие", а хиляди очакват празничната заря на площада тази вечер. Началото ѝ е в 20.30 ч. и ще бъде предавана пряко по БНТ 1 и на bntnews.bg.

Центърът на честванията по случай Деня на Съединението в столицата беше пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг.

Във морската ни столица отбелязаха Денят на Съединението с военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметната плоча на княз Батенберг.

В Русе тържествената церемония по повод Съединението беше на площад "Батенберг‘‘.

В Благоевград десетки общественици, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България на площад "Георги Измирлиев".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Тенак поведе след първия ден на рали Акрополис
От Тенак поведе след първия ден на рали Акрополис
Кметът на Париж обяви, че ще кръсти спортно съоръжение в чест на Ребека Чептегей
Кметът на Париж обяви, че ще кръсти спортно съоръжение в чест на Ребека Чептегей