НОВИНИ

Зеленски поиска позволение от Запада да използва оръжия с голям обсег срещу Русия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:09, 06.09.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Зеленски поиска позволение от Запада да използва оръжия с голям обсег срещу Русия
Снимка:
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните държави да позволят на Киев да използва оръжия с оглям обсег за удари на руска територия. За първи път Зеленски участва в срещата на съюзниците на Украйна, която се провежда във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия.

След повече от 300 дни война условия за мирни преговори не същуствуват, смятат от Кремъл, а Украйна се нуждае от укрепване на армията ѝ. От съюзниците на Украйна президентът Володимир Зеленски поиска повече оръжия, навременни доставки и разрешение за удари срещу Русия.

"Благодарни сме за всяка помощ, която се предоставя на Украйна. Но се нуждаем от повече оръжия, за да прогоним руските сили от нашата земя и особено от района на Донецк. Оръжията с голям обсег са ни необходими не само за окупираните украински територии, но и за територията на Русия", категоричен е Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Съединените щати обещаха на Киев нова помощ в размер на 250 милиона долара. В новата подкрепа за Украйна, Германия се включва с още 12 самоходни гаубици. Лондон ще изпрати на Киев 650 ракети. От Канада Украйна ще получи около 80 000 ракети въздух-земя.

"Путин таи дълбока злоба. Москва продължава офанзивата си в източната част на Украйна, особено в района на Покровск", заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

От Германия Зеленски ще се отправи към Италия. А по-късно този месец се очаква да пътува до Вашингтон, за да представи на американския президент Джо Байдън "план за победа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без синя и зелена зона в София на 6, 7 и 8 септември
Без синя и зелена зона в София на 6, 7 и 8 септември