НОВИНИ

Рокади в украинското правителство на фона на масирани руски удари

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:51, 04.09.2024
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Най-голямата рокада в управлението на Украйна от началото на войната засегна и външният министър Дмитро Кулеба. Със съобщение, написано на ръка той обяви, че подава оставка. Парламентът отложи за утре приемането на оставката му.

Промяната в управлението на страната съвпада със серия от масирани атаки на Русия. Руски ракети удариха смятания за най-безопасен град в Украйна - Лвов. При нападението са загинали 7 души, сред които майка и трите ѝ деца.

Семейство от петима. Оцелял е само бащата. Сред отломките майката и трите дъщери бяха открити мъртви.

"Майка беше прегърнала детето си. Загинали са прегърнати. Ужасяващо е", каза Андрий Садови, кмет на Лвов.

На 1000 километра от фронта, малко преди 6 часа сутринта руски ракети достигнаха западния украински град Лвов.

"Дойдохме в Лвов, за да избягаме от войната, но войната и тук ни достигна", посочи Анастасия, бежанка от Днипро.

Русия обяви, че срещу Лвов са били изстреляни ракети "Кинжал" и че всички цели са били поразени.

"Разрушенията са огромни. Засегнати са над 70 сгради, които са част от историческото наследство", обясни Андрий Садови, кмет на Лвов.

Руския атакува също Кривой рог и пазар в Донецк. Нападенията станаха ден след руския удар срещу военния институт в Полтава, при който загинаха 53 души, а над 300 бяха ранени. Трагедии, които съвпаднаха с най-голямата промяна в управлението на Украйна от началото на войната.

"Днес имаме нужда от нова енергия и тези стъпки са свързани само с укрепването на нашата държава в различни посоки", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

"Моля, приемете моята оставка" - с тези думи, написани на ръка, Дмитро Кулеба обяви оттеглянето си. Дипломат от кариерата, Кулеба пое външното министрество през 2020 г., когато беше едва на 38 години. Още от самото начало на войната той се превърна в един от символите на украинската съпротива срещу Русия.

Причините за оттеглянето на Кулеба не са ясни, но неофициално се твърди, че са се засилили критиките на президентството към работата на външното министерство. Някои не изключват оставката да е била провокирана от скандала между Киев и Варшава миналия месец, когато Кулеба повдигна историческия спор между двете държави от Втората Световна война. Най-спряганото име за наследник на Кулеба е Андрий Сибига, който сега заема поста заместник външен министър.

"Не мога да пргонизирам кой министър какво ще прави в бъдеще", коментира Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Оставки са подали също ръководителят на Министерството на стратегическата промишленост, правосъдният министър, министърът на околната среда, както и двама вицепремиери. Депутатите, обаче, не приеха оставката на вицепремиерката Ирина Верешчук, отговаряща за реинтеграцията на временно окупираните територии и на ръководителя на Фонда за държавна собственост.

Промените в управлението на Украйна няма да повлияят по никакъв начин на преговорния процес, коментираха от Кремъл. И отново предупредиха, че Москва може да преразгледа ядрената си доктрина.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишен шофьор без книжка помете 4 паркирани коли в Асеновград
18-годишен шофьор без книжка помете 4 паркирани коли в Асеновград
Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите
Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите