НОВИНИ

Зелен енергиен коридор в Черно море: Изграждат електропровод от Кавказ до ЕС

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:01, 04.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Румъния, Унгария, Грузия и Азербайджан откриха съвместно дружество за полагане на електропровод под Черно море, по който повече възобновяема енергия от Източен Кавказ ще достига до Европейския съюз.

Предвижда се подводният кабел в Черно море с дължина 1200 километра и преносна мощност от 1000 MW да бъде пуснат в експлоатация до 2030 година.

Той ще свърже Азербайджан и значителния му потенциал за добив на енергия от вятърни паркове в Каспийско море с Румъния и Унгария през Грузия.

Седалището на съвместното дружество ще бъде в Букурещ. Очакванията са проектът да подобри енергийната сигурност и да понижи цената на електроенергията за потребителите.

"Ако погледнете енергийната карта на Европа през последните месеци, седмици и дори дни, ще видите, че на източния фланг напоследък плащаме много висока цена. Причината е, че липсва диверсификация. Европейският пазар не работи достатъчно добре. По-евтините източници на енергия на запад невинаги достигат на изток. Затова се нуждаем от допълнителни пътища. За повече сигурност, конкурентоспособност. Това е зелен коридор - по него преминава зелена енергия", обясни министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 се събра в пълен състав
Монтана 2003 се събра в пълен състав
"Ще се изселваме": Не стихва недоволството за изсечените дървета на "Опълченска"
"Ще се изселваме": Не стихва недоволството за изсечените дървета на "Опълченска"