НОВИНИ

Най-малко 7 души, сред тях 3 деца, загинаха при масирана руска атака срещу Украйна

От Москва предупредиха за "болезнен отговор", ако Киев нападне с оръжие с далечен обсег

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:43, 04.09.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Най-малко 7 души, сред тях 3 деца, загинаха при поредната масирана руска атака срещу Украйна. Най-сериозно е пострадал град Лвов, където са и жертвите, ранените са десетки. Външният министър на Украйна - Дмитро Кулеба, е подал оставка, съобщават местни медии. Сериозни кадрови промени - в правителството и в екипа си, обяви президентът Владимир Зеленски.

Серия мощни експлозии в Лвов. Две медицински учреждения и две учебни заведения са сред най-силно пострадалите след руската ракетна атака по града.

"Потвърдихме смъртта на седем души, сред тях 3 малки деца. Разрушенията са сериозни - най-малко 70 сгради в целия град, всички са с историческо значение. Разчистването започна", каза Андрий Садовой, кмет на Лвов.

Всички служби са на място и работят за отстраняване на последствията, каза още кметът. За експлозии се съобщава още в Кривой рог, където има ранени, и в Киев. За изминалата нощ украинските системи за ПВО са обезвредили 13 ракети и 29 дрона.

Президентът Зеленски обяви персонални промени в правителството и в своя екип. Според него е необходимо по-добро взаимодействие между правителството и регионите, особено при подготовката на зимния период. А той се очертава много тежък, заради сериозните щети по енергийната система на Украйна.

Снимки: АП/БТА

"Есента ще бъде изключително важна за Украйна. Нашите държавни институции трябва да бъдат организирани така, че Украйна да постигне резултатите, от които всички ние имаме нужда. За тази цел, трябва да подсилим определени направления, подготвени са кадрови промени в правителството. Промени ще има и в президентския кабинет. Планират се и промени във фокуса на нашата външна и вътрешна политика", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Стана ясно, че украинският външен министър Дмитро Кулеба е подал оставка. Очакват се още оставки и назначения през следващите дни, след като вчера петима министри се оттеглиха от кабинета. Сред тях този на правосъдието - Денис Малюска, на стратегическата промишленост Олександър Камишин, както и вицепремиерът и министър за европейската и евроатлантическата интеграция - Олга Стефанишина.

От Москва предупредиха за пореден път, че ако Киев получи оръжие с далечен обсег на действие и то бъде използвано в Русия, ще последва "болезнен отговор".

"Искаме да предупредим онези безотговорни политици в Европейския съюз, НАТО, отвъд Океана, в случай на съответни агресивни действия от страна на Киевския режим, отговорът на Русия ще бъде незабавен - и мисля, че го наблюдаватe през последните дни. Отговорите ще бъдат крайно болезнени", заяви Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия.

А говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков заяви, че ескалацията на войната в Украйна и действията на колективния Запад тласкат Русия да преразгледа ядрената си доктрина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите
Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите
Лестър ще избегне отнемане на точки след успешно обжалване на решение на ПСР
Лестър ще избегне отнемане на точки след успешно обжалване на решение на ПСР