НОВИНИ

Скандали в парламента при дебата за референдум за запазване на лева

Николай Минков
от Николай Минков
12:22, 04.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

След бурни дебати парламентът отхвърли предложението на "Възраждане" и "Има такъв народ" за национален референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

"Против" бяха общо 107 народни представители, двама се въздържаха.

Срещу предложението бяха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ПГ на ДПС и двама независими депутати.

Предложението беше подкрепено от 63 депутати - "Възраждане", "Има такъв народ", "БСП за България" и 12 нечленуващи в парламентарна група.

"Към днешна дата България не отговаря на абсолютно никакви икономически показатели, за да влиза в еврозоната и това го казват европейските чиновници. Но от друга страна, има неистово желание на всички самообявили се за евроатлантически партии да вкарат умишлено България в този така наречен икономически клуб, от който обаче няма излизане. И точно заради това искаме българският народ да бъде питан", каза Цончо Ганев - "Възраждане"

"Тук въобще не става въпрос за валута. Става въпрос за отделяне на България от европейската цивилизация, от ЕС - нито повече, нито по-малко. И да е ясно защо го правят това - с предизборна цел. Най-лошото е, че девалвира иначе демократичният инструмент за пряко допитване до гражданите и затова "Възраждане" имат огромен грях към българското общество", отбеляза Явор Божанков ПП-ДБ.

"ИТН подкрепихме това искане на "Възраждане" да се гледа въпросът за референдума в парламента, по една много проста причина, те положиха усилия и събраха над 600 хил. подписа за референдум по закона за референдумите. Спазиха цялата законова процедура", коментира Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

"Да, всяко нещо, което е спорно, трябва да се допитва до хората какво те мислят. Така че, колеги, моля ви, подкрепяйте референдумите, не правете това, което правите през последните 10-12 г. и да се чудите след това защо е такава избирателната активност и защо е толкова ниско доверието в НС", заяви Борислав Гуцанов - председател на ПГ на БСП за България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 04.09.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 04.09.2024 г., 12:25 ч.
Тихомир Иванов и Божидар Саръбоюков с две шести места на лекоатлетически турнир в Италия
Тихомир Иванов и Божидар Саръбоюков с две шести места на лекоатлетически турнир в Италия