НОВИНИ

Камен Невенкин: Нападението в Полтава е само един от отговорите, които Русия ще даде след нахлуването в Курска област

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 04.09.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Нападението в Полтава е само един от отговорите, които Русия ще даде след нахлуването на украински сили в Курска област. Това каза в "Денят започва" експертът по военна история Камен Невенкин.

"Това е един от отговорите, но понеже войната не се развива в никакъв случай по сценария, по който те са предвиждали, те сега опитват всякакви начини да отговорят на унижението, което претърпяха, защото това, което се случи с Курск е безспорно унижение и ще продължава да бъде такова още много дълго време. Това, което се случи в Полтава не е цивилна цел, защото това е най-вече институт за военни комуникации. Тоест там има и военен персонал, повечето студенти са с военния чин курсанти. Разбира се, има и цивилни. Това, което обикновено пропуснаха медиите беше, че преди това е бил ударен, не мога да кажа точно кога, но съвсем наскоро университетът в Харков, а пък тази нощ е атакуван университет в Суми. Слава Богу не е имало никой, имало един ранен, вероятно пазач. Но след като в рамките на такъв кратък период са ударени три учебни заведения, тук отново говорим за някаква изкривена стратегия от страна на Москва в това отношение да тероризира украинското население, което няма да доведе до нищо реално. Това няма да уплаши украинците", коментира Невенкин.

Според думите му не бива да има колебание във военната помощ за Украйна. Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова света за незабавна реакция, като подчерта, че Украйна се нуждае от ПВО системи и ракети, а не да стоят в някой склад.

"Ролята на партньорите на Украйна е изключително важна. Просто на всички е ясно, че ако тях ги няма, Украйна няма да може да продължи да се съпротивлява дълго време. Така че, оттук насетне всичко зависи от тяхната решителност. А ние виждаме едно, според мен, абсолютно ненужно колебание от много държави, дали да дадат, дали да не дадат. Колкото и да е странно, най-много дадат тези, които са разположени близко до Русия, т.е. държавите от Източна Европа. Говорим в процентно отношение и по отношение на това, колко бързо се взимат решенията, защото именно в нашия регион ние най-добре знаем каква опасност представлява една Русия, която реши да настъпи. И неслучайно Румъния, например, с толкова експресно за решение да предостави цяла система "Пейтриът" на Украйна тези дни. Просто скоростта, с която това беше извършено, мен лично много ме учуди. Украйна фактически, тя се сражава за нас. Това е една наша война, изнесена на чужда територия. Всички знаем какво ще се случи, ако Русия надделее", подчерта още експертът по военна история."

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Ставрев напуска парламентарната група на "БСП за България"
Михаил Ставрев напуска парламентарната група на "БСП за България"
Договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака беше подписан в Министерския съвет
Договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака беше подписан в Министерския съвет