НОВИНИ

Тридневен траур в Полтава след нападението над военен институт

Румъния дарява на Украйна система "Пейтриът"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 03.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия нанесе един от най-смъртоносните удари от началото на войната срещу Украйна. Жертвите са 50, ранените - 271 след като ракета уцели военен институт в град Полтава. Сухопътните сили на Украйна съобщиха, че загиналите са военнослужещи. Втора ракета е ударила и близка болница. Президентът Зеленски обеща руската страна да понесе отговорност за удара. И отново използва случая, за да призове западните страни да предоставят на страната му оръжия с далечен обсег за удари навътре в руска територия.

Балистичните ракети поразяват цели на стотици километри от мястото на изстрелването си само след броени минути. Така жертвите нямат време да се укрият след задействане на противовъздушните сирени, отбелязва украинското външно министерство. Според източници на ТАСС ударът е нанесен с две ракети "Искандер".

"Според наличната информация две балистични ракети са поразили територията на образователен институт и близка болница. Една от сградите на Института по комуникации е частично разрушена. Има затрупани хора под отломките", каза Володимир Зеленски - президент на Украйна.

В ход е спасителна операция, доброволци даряват кръв, местните власти обявиха тридневен траур.

"Сирените се задействаха, после имаше две експлозии. Помислихме, че е в нашата къща, но после разбахме, че е в Института за комуникации. От тази страна всички прозорци бяха изпочупени, както и на съседните къщи. Нямаме бомбоубежище в нашия район и отнема много време да избягаме някъде", разказа Олена Сердюк- жителка на Полтава.

"Системите за противовъздушна отбрана и ракетите са необходими в Украйна, а не някъде в някой склад", заяви украинският президент.

Долната камара на румънския парламент днес одобри проектозакон за предоставяне на една противовъздушна система "Пейтриът" на Украйна. След подпис на президента Клаус Йоханис доставката може да бъде осъществена. Румъния реши да дари една от двете си действащи системи "Пейтриът" на Украйна, при условие, че съюзниците от НАТО я заменят на по-късен етап.

През 2017 г. Букурещ подписа договор за покупка на "Пейтриът" на стойност 4 милиарда долара. Досега е получила четири системи, две от които са действащи.

Германия планира да достави допълнително още шест противовъздушни установки "IRIS-T" на Украйна и да закупи други шест за собствените си нужди, съобщава източник на Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е напълно овладян пожарът в Рила
Все още не е напълно овладян пожарът в Рила
Спортни новини 03.09.2024 г., 20:40 ч.
Спортни новини 03.09.2024 г., 20:40 ч.