НОВИНИ

Екип на БНТ влезе в "сараите" на Доган в кв. "Бояна" (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ахмед Доган няма охрана от НСО и МВР

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 03.09.2024
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Ахмед Доган няма охрана от НСО и МВР, заяви депутатът Тимур Халилов пред "По света и у нас". От МВР уточниха, че охраната на почетния лидер на ДПС е свалена, след като данните, посочени в сигнала, подаден от Джевдет Чакъров не са потвърдени.

Ахмед Доган и ДПС не са предоставили списък на документите и вещите, които се намират в сарая в столичния квартал "Бояна". Списъкът беше поискан от собственика на имота Данаил Папазов в събота, за да ги върне. Днес в сарая беше допуснат наш екип - репортерът Иво Никодимов и оператора Борис Сотиров.

Сключеният на 8 септември 2008 година договор за наем посочва ДПС като наемател да ползва три помещения в т.н. "Сарай на Доган". Договореният за тях наем е 48 666 лева и 68 ст. на година без ДДС, което на месец прави 4055 лева и 56 стотинки.

Апартаментът 303 е недостъпен. Той е на Ахмед Доган, в него почетният лидер на ДПС е живял. Именно за този апартамент има договор за наем чрез партия ДПС със собственика на имота. Последно Доган е излязъл от този апаратмент преди да замине за Росенец и никой друг не може да влезе в него.

Другите две помещения са стая 305, непосредствено до апартамента, нает за Доган, и стая 206, в която е разположена канцелария за нуждите на ДПС. Още в началото представител на собственика ни предупреждава, че не може да ни предостави достъп само до тези помещения, защото те също са заключени от наемателя. Решението медии да влязат в сградата на "Стар Беловодски път" предизвика реакция от страна на лоялните на Ахмед Доган активисти в ДПС.

СНИМКИ: Иво Никодимов

"Искаме да получим информация по какъв начин, кой ви покани, това ви молим за съдействие. Вие имате специална покана, без да знаете от кой е тази покана.
БНТ, Иво Никодимов: Защо смятате, че не знаем от кой е?
- Защото аз не можах да разбера от Вас.
- Нали никой от нас не е длъжен да си показва кореспонденцията с г-н Папазов, но аз лично декралирам пред Вас, че..
- Уточняваме, че лично г-н Папазов не сте го виждали.
- Може ли да се изслушаме? Аз лично съм разговарял с г-н Папазов по телефона, аз лично съм си разменил с г-н Папазов SMS-и, чрез които сме уточнили идването и снимането тук. Това, че ние сме тук, вас с какво точно ви притесни?
- С нищо мен не ме е притеснило", отговори Тимур Халилов, председател на Контролната комисия на ДПС.

Лоялните към Доган твърдят, че почетният лидер е ползвал целия имот повече от 20 години, а не само трите помещения, посочени в договора, който беше разпространен от Джевдет Чакъров в края на миналата седмица. И в сградата има много лични вещи и документи на Ахмед Доган, както и такива на ДПС.

"БНТ, Иво Никодимов: Вие предоставихте ли списък с вещите на г-н Доган, както поиска в едно писмо г-н Папазов, за да може те да бъдат предадени?
- Според Вас ние можем ли да предоставим такъв списък?
- Питам дали сте предоставили?
- Г-н Никодимов, искам да ви цитирам чл. 33 от Конституцията на България. Това е основният въпрос, който вие трябва да акцентирате, а не списъкът на имуществото", каза Тимур Халилов, председател на Контролната комисия на ДПС.

В общодостъпните помещения на сградата, която се води хотелски комплекс с ресторант, се съхраняват много подаръци, които Ахмед Доган е получавал през годините.

Не един и два негови портрета, както и шаржове с намигване. Поставени на пода са две изключителни картини. Едната е на Златю Бояджиев от 1963 година, а другата е портрет от Владимир Димитров - Майстора.

След като в неделя почетният лидер на ДПС е напуснал лятната резиденция в Росенец и днес не стана ясно къде е.

"БНТ, Иво Никодимов: Къде е г-н Доган?
- Кажете ми къде е г-н Папазов и ще ви кажа, въпросът не е къде е г-н Доган.
- Ясно, че няма да ни кажете къде е г-н Доган, но лично вие и вашите колеги знаете ли къде е г-н Доган?
- Вижте, в момента обществото не го интересува къде е г-н Доган.
- Има ли г-н Доган охрана към момента, спокойни ли сте за неговата сигурност?
- Не, не сме спокойни за неговата сигурност, в момента г-н Доган няма охрана", заяви Тимур Халилов, председател на Контролната комисия на ДПС.

От ДПС твърдят още, че като наематели не са получавали покана от наемодателя да напуснат имота. От Софийската районна прокуратура коментираха за "По света и у нас", че от МВР са получили преписка с договора за наем и твърдения за самоуправство от страна на собственика на имота. Проверката ще приключи в едномесечен срок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест месеца след трагедията в Одеса: Бесарабски българин с разказ за смъртта и надеждата
Шест месеца след трагедията в Одеса: Бесарабски българин с разказ за смъртта и надеждата
Българските волейболисти U20 оглавиха групата си на европейското в Гърция и Сърбия
Българските волейболисти U20 оглавиха групата си на европейското в Гърция и Сърбия