НОВИНИ

Ще оцелее ли коалицията ПП-ДБ?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:08, 03.09.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Политическите предизборни сътресения. "Да, България" решава дали да остане в коалицията ПП-ДБ за изборите на 27 октомври. Коалиционният партньор настоява да се проведат първични избори. В противен случай заплашва, че може да напусне коалицията. От ДСБ тази сутрин обявиха, че застават зад обединението. А в момента на столичната улица "Кърниградска" заседава парламентарната група.

Че ДСБ остава част от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България", стана ясно с Фейсбук съобщение рано тази сутрин. А късно тази вечер ще разберем какво ще реши и ръководството на "Да, България".
В края на миналата седмица от партията излязоха с позиция, в която настояват за отпадане на квотния принцип при редене на листите, въвеждане на качествен критерий за оценка на кандидат-депутатите, както и за привличане на нови лица. Намекнаха, че ако предложенията им не се приемат, може да преосмислят оставането си в коалицията.

Според Явор Божанков каза, че със сигурност коалицията трябва да остане единна и е уверен, че "Да, България" ще вземе най-правилното решение.

"Моето мнение е едно, но нашата партия обсъжда задълбочено, имайки предвид всички ползи и рискове. Ние ще постъпим отговорно", каза Божидар Божанов, ДБ.

Днес неофициалтно се чу за натиск, оказан им от ДСБ. От ПП също се обявиха за единство в ПП-ДБ.

Днес топката за единството на коалицията ПП-ДБ е в ръцете на "Да, България". В края на миналата седмица от партията излязоха с позиция, в която настояват за отпадане на квотния принцип при редене на листите, въвеждане на качествен критерий за оценка на кандидат-депутатите, както и за привличане на нови лица.

Ивайло Мирчев, който е част от преговорния екип с останалите партии в коалицията, заяви по-рано във Фейсбук ,че заради неприемане на много от предложения им, включително това за вътрешни избори, на този етап преговорният екип на "Да, България!" не е постигнал съгласие с останалите партии в ПП-ДБ.

"Личното ми убеждение е, че въпреки неприемането на предложенията ни, правилният път е към съвместно явяване при ясно заложени цели за постигане от коалицията. Съществуването на коалицията е обосновано от общите цели за реформи и борба с корупцията, което не може да стане без постигане на разширяване на подкрепата", категоричен е Ивайло Мирчев.

В официалното си събщение от тази сутрин ДСБ призоваха за единство.

"Оценяваме единството и устойчивостта на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", като основен фактор за създаването на антикорупционно евроатлантическо мнозинство. Убедени сме, че само редовно правителство, основано на тези принципи, ще направи България силна и богата държава в обединена Европа. Приемаме, че умишленото и повтарящото се бягство от отговорност за съставяне на редовно правителство, задълбочава и подхранва политическата криза."

В неделя с пост в социалните мрежи за единство настоя и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Когато всички наши политически опоненти мечтаят демократичната общност да не е единна, когато всички корумпирани играчи стискат палци да им се размине, е точно тогава ще ги разочароваме! Ние знаем, че заедно сме по-силни. Ние знаем, че не междупартийни различия, а реални решения трябват на нашите избиратели и на всички българи", написа Кирил Петков.

Решението заедно или поотделно предстои до няколко часа.

Вижте прякото включване на Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Часът и мястото на срещата са известни" - напусна ни легендата на българската журналистика Иван Гарелов
"Часът и мястото на срещата са известни" - напусна ни легендата на българската журналистика Иван Гарелов
Новият сериал по БНТ: "Тревожност" разказва истински истории на хора с психични проблеми
Новият сериал по БНТ: "Тревожност" разказва истински истории на хора с психични проблеми