НОВИНИ

ДСБ: Повече от всякога е нужно да покажем отговорност към държавата

Днес ще стане ясно дали "Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
09:02, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
българия обсъжда предложението дсб технически кабинет третия мандат
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Ще има ли разцепление в още една коалиция преди предсрочния вот на 27 октомври ще стане ясно днес след заседанието на ръководството на "Да, България", които трябва да решат дали остават в коалицията ПП-ДБ. Желание за това вече заявиха от ПП, а тази сутрин и от ДСБ.

От съобщение до медиите и пост във фейсбук днес стана ясно, че партия ДСБ остава част от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". "Да, България" все още не е обявила окончателното си решение - дали ще се яви на изборите с обединението, или сама,но това трябва да стане до кроя на деня след заседание на ръководството.

В края на миналата седмица "Да, България" излезе с позиция, в която настоява за отпадане на квотния принцип при редене на листите, въвеждане на качествен критерий за оценка на кандидат-депутатите, както и за привличане на нови лица. Това е условие на партията, за да остане част от коалицията. "Да, България" даде срок за преговори с останалите партии в обединението до днес. Намекнаха, че ако предложенията им не се приемат, може да преосмислят оставането си в нея.

В официалното си събщение от тази сутрин ДСБ призовават за единство

"Оценяваме единството и устойчивостта на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", като основен фактор за създаването на антикорупционно евроатлантическо мнозинство. Убедени сме, че само редовно правителство, основано на тези принципи, ще направи България силна и богата държава в обединена Европа. Приемаме, че умишленото и повтарящото се бягство от отговорност за съставяне на редовно правителство, задълбочава и подхранва политическата криза".

В неделя с пост в социалните мрежи за единство настоя и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Когато всички наши политически опоненти мечтаят демократичната общност да не е единна, когато всички корумпирани играчи стискат палци да им се размине, е точно тогава ще ги разочароваме! Ние знаем, че заедно сме по-силни. Ние знаем, че не междупартийни различия, а реални решения трябват на нашите избиратели и на всички българи", пише Петков.

Днес топката за единството на коалицията ПП-ДБ е в ръцете на "Да, България". В интервю за БНР вчера Мартин Димитров подчерта, че хората очакват да видят действията на ПП-ДБ и ако тези действия са адекватни, биха се върнали и биха започнали разговор с тях.

Според него предварителните избори са много силен инструмент за връзка с избирателите и за това да бъде потърсена тяхната подкрепа. ПП и ДСБ обаче не подкрепиха идеята за предварителни избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн ще проведе три Мастърс класа в Испания и в Мексико
Боряна Калейн ще проведе три Мастърс класа в Испания и в Мексико
Две от звездите на Реал Мадрид напуснаха лагера на Франция
Две от звездите на Реал Мадрид напуснаха лагера на Франция