НОВИНИ

Протест в Унгария заради уволнението на училищен директор, неспазил забраната за телефони

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:24, 03.09.2024
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Хиляди ученици, учители и родители протестираха в Будапеща срещу уволнението на училищен директор, който не се съобразил с правителственото решение за забрана на телефоните в училищата.

Протестиращите поискаха оставката на вътрешния министър, издал заповедта за отстраняването на гимназиалния директор с 24-годишен стаж. Мотивът за уволнението му е, че не спазва закона и открито го нарушава и затова не може да ръководи държавна институция.

В отговор на растящите притеснения за използването на мобилните телефони и други смарт устрийства Унгария се присъедини към други страни от ЕС, които въведоха регулации за използването им.

"Трябва да разберем, че това е различно поколение, че става дума за част от техния информационно-комуникативен свят. Ограничения и забрани не работят", казва участничка в протеста.

"Живеем в 21 век. Всичко е дигитално и все повече ни се налага да използваме такива устройства. Затова е по-важно да учим как да ги използваме правилно, да ги предоставяме на учениците като средство за развитие", коментира Ленард Фелхофи-Кис, организатор на протеста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна нощ на протести и сблъсъци в Израел
Поредна нощ на протести и сблъсъци в Израел