НОВИНИ

Кучета-спасители: Пожарникари сами ги отглеждат и тренират за издирване на затрупани хора

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:09, 02.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка: БНТ
Слушай новината

Пожарникари сами отглеждат и тренират кучета за издирване на затрупани хора под развалини. Именно с помощта на обучения голдън ретрийвър Тоби беше спасен затрупания работник при срутването на аулата на НБУ в София.

Това е Кара. Белгийска овчарка на три години и в момента се обучава да издирва затрупани хора. За кучето-спасител това е рутинна тренировка, но и тя крие опасности.

Инсп. Мирослав Ефтимов - старши преподавател ПБЗН при Академията на МВР: "Има прекалено много остри предмети, бетон, строителни материали, арматура, стъкла. Това е доста реалистична среда, която се среща при разрушенията. Кучето може да нарани лапите си. Може да скочи от високо при превъзбудата си да намери човека."

Кара трябва да влезе първа под руините.

Инсп. Мирослав Ефтимов: "Докато кучето не е потвърдило с лаене, че е намерило жив човек, водачът и спасителите не влизат, защото това е опасна среда."

За три години Кара вече е участвала в няколко акции по издирване на изгубени хора. Мирослав я тренира сам в свободното си време. Помагат му различни специалисти, както и обучители от структурите на МВР. Уменията, които трябва да развие са различни от тези на полицейските кучета, които търсят наркотици, взривни вещества или хора по следа.

Инсп. Мирослав Ефтимов: "Ние трябва да ги водим на различни места разрушени сгради, строителни сметища, създаваме там скривалища, за да са могат кучетата да свикват с тази среда на разрушения. Иначе самото обучение започва от най-ранна възраст на кучето."

В пожарната още няколко души сами отглеждат и обучават кучета, тъй като в момента не е предвидено тези на МВР да се подготвят и за работа под развалини. Така кучета като Кара се включват само като доброволци.

Инсп. Мирослав Ефтимов: "Те са обучени. Преминали са определен вид изпитания и сертифициране. Няма установен ред те да бъдат използвани служебно. В момента се работи в развиване на тази нормативна база така че това нещо да бъде възможно и да може кучетата да се използват като служители."

Освен четиримата пожарникари у нас има още няколко човека с различни професии, които също отглеждат и тренират кучета. Заедно те участват в доброволно формирование, готово да реагира във всеки един момент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеймс Ето'о премина в редиците на ЦСКА
Джеймс Ето'о премина в редиците на ЦСКА
Повечето водоеми в Югозападна България се оказват неизползваеми при гасенето на пожари
Повечето водоеми в Югозападна България се оказват неизползваеми при гасенето на пожари