НОВИНИ

Драмата в БСП: Възможни ли са две регистрации и на столетницата за изборите?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:07, 02.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Виждаме какво се случи днес около ДПС, същият сценарий не е изключен и в БСП. Там също се формират два центъра - около Корнелия Нинова, която от вчера е изключена, и около Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов, така нареченото "временно ръководство". Упълномощените от Нинова - Георги Свиленски и Иван Ченчев започват от днес да събират подписи за регистрация. Гаранция, че ще се явят на изборите, също като обединение, дадоха и от временното ръководство.

БСП не бърза да се регистрира в първия ден, защото на "Позитано" 20 ще чакат до последно решението на ВКС за заличаването на Корнелия Нинова като лидер на партията, защото и към момента, макар че е в оставка, а от вчера е и изключена от партията, все още фигурира като председател. Такова решение трябва да дойде след седмица - два дни преди крайния срок. Така се очертава сценарий за две леви коалиции - и тук казуса е в името на коя ще остане марката БСП.

Две леви коалиции се очаква да намерят място в бюлетината за вота. Едната около Корнелия Нинова - изключения вече председател в оставка и другата - около временното ръководство на партията. Приближеният до Нинова Георги Свиленски, също изключен на вчерашното извънредно заседание на Националния съвет, анонсира в "Денят започва" бъдещото обединение, което щяло да стане факт до ден-два.

Георги Свиленски, изключен от БСП: "На изборите ще се яви БСП - едно БСП, което ще бъде част от коалиция, ще събере подписи, ще се регистрира. - Кажете кои са другите? - Не мога да ви кажа. Изчакайте, спокойно. Ще го видите много скоро - как си го представяме - точно такова, каквото трябва да бъде."

Как ще се казва новата коалиция не стана ясно, но ще се ползва регистрацията на БСП.

Георги Свиленски, изключен от БСП: "Тук пише - председател на БСП - Корнелия Нинова. - Къде го пише? - Сега ще ви го покажа. БСП се представлява от Корнелия Петрова Нинова. Това е актуалното състояние на партията, един от документите, които са необходими, на който отиде в ЦИК да регистрира партията, да го покаже. Така че г-н Зафиров може да седне, да пие едно кафе с тези хора и да гледа изборите от телевизора."

Мащабно ляво обединение се готви и от временното ръководство на БСП в лицето на Атанас Зафиров - с 20 леви политически субекта.

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", "Левицата": "Нашата задача е да осигурим участието на БСП на тези избори. И затова сме ние - коалиционните партньори, да подпомогнем този процес. - Как ще помогнете? - Сега, аз няма да ви обяснявам, аз не съм човек, който като играе карти, пуска всички карти предварително. Как правно-технически ние ще направим това, разбира се, ще зависи от ходовете на Нинова."

Коалиционното споразумение няма да бъде подписано във вторник, както беше обявено, а по-късно тази седмица.

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", "Левицата": "Като правим нови работи, няма да се връщаме назад. Сигурно ще се казва "БСП Обединена Левица". Аз не мога да попреча на някой човек да прави глупости. Мога да им кажа на всички - живот има извън парламента, има и извън политиката."

Така, ако хората на Нинова ползват регистрацията на БСП, новото ляво обединение ще трябва да използва регистрациите на някои от субектите в него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите до 20 г. на крачка от Топ 4 на Евроволей
Националите до 20 г. на крачка от Топ 4 на Евроволей
Фабиан Нюрнбергер: Искам да помогна на отбора
Фабиан Нюрнбергер: Искам да помогна на отбора