НОВИНИ

БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
16:38, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Атанас Зафиров
Снимка: БТА
Слушай новината

Днешното заседание на Националния съвет е опит за създаване на изкривена реалност за случващото се в БСП, за неговото отражение в обществото и за начините за намиране на решение. Пленумът се провежда в условията на тежка политическа обстановка, която дава отражение върху състоянието на политическите сили. Решенията, които днес взе Националният съвет на БСП - потвърдихме, че вървим към консолидация на лявото политическо пространство. Във вторник предстои подписване на коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център, продължаваме разговорите с част от партиите във връзка със съвместното ни явяване на парламентарните избори. С категорично мнозинство бяха изключени Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев, с което се опровергава спекулацията за липса на кворум и нелегитимни решения, заяви на брифинг Атанас Зафиров.

По думите му по отношение на мотивите за изключване е имало много сериозна дискусия.

"За всеки те са различни. Нинова днес не изпълни изричното решение на Националния съвет да оттегли своето пълномощно и да упълномощи временния председател. Тя днес за пореден път отказа да изпълни решение на Националния съвет. Декларациите, които чуваме от нейна страна, че въпреки всичко листи ще бъдат регистрирани, обръщам се към всички социалисти, че тяхно участие в подписки на хора, изключени от партията, ще се счита за провокация. Ще се обърнем и към прокуратурата. Ние ще стигнем до края. Всеки, който застава на пътя на това, ще си получи своите санкции партийно. Всичко, което ръководството прави, е основано на нашия устав. Пътят, по който вървим, е неотменим. Това, което се случва, е удовлетворяване на лични и нездрави амбиции - цели да осуети консолидацията на левицата, саботаж на лявото обединение и слабо представяне на БСП на предстоящите избори и на коалиционните ни партньори", допълни Атанас Зафиров.

Той подчерта, че всичко, което се прави оттук нататък от хора, изключени от партията, ще се счита за проява, която трябва да се санкционира от прокуратурата.

"Нормалният път е да бъде вписан изпълняващият функциите. Националният съвет още веднъж препотвърди, че аз съм изпълняващият функциите. Ще вземем всички необходими мерки съобразно законите това да стане факт - да няма никакви пречки пред регистрацията на нашата коалиция. Аз смятам, че ще има и дело. Аз нямам колебания и съм убеден, че тази коалиция ще бъде една от приятните изненади на предстоящите избори", добави Атанас Зафиров.

Според него паралелът с ДПС е несъстоятелен.

"Категорично смятам, че няма никаква възможност БСП да се явява с повече от една листа. Искам да спрем да коментираме Нинова, тя не е член на БСП. Тя е председател в оставка със заличени функции от Софийски градски съд. Няма емоции, няма нищо лично. Има си устав, има си правила", каза още Атанас Зафиров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров с победа в квалификациите на турнир в Австрия
Пьотр Нестеров с победа в квалификациите на турнир в Австрия
Адриан Андреев спечели титлата в Порто
Адриан Андреев спечели титлата в Порто