НОВИНИ

Войната в ДПС блокира работата на ЦИК: Приеха документите и на двете фракции на партията

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:00, 02.09.2024
Чете се за: 08:37 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Войната в ДПС блокира ЦИК. Комисията отложи подаването на документите, защото привържениците на Доган и привържениците на Пеевски стигнаха до сблъсък кой първи да подаде документи. Така близо пет часа членовете на избирателната комисия търсеха решение и накрая го намериха. Прие паралелно документите и на двете фракции. Предстои обаче крайното решение на ЦИК - дали ще регистрира и двете ДПС-та. Това зависи от документите, които са внесени. Не е изключено комисията да изпрати казуса и в съда, който да отсъди окончателно. Иначе от заседанието на ЦИК днес стана ясно, че двамата членове от квотата на ДПС смятат, че има само едно ДПС и то е с председател Джевдет Чакъров.

Формулата е коалиция. А двете ДПС-та са съответно: Движение за права и свободи - Ново начало и Демокрация, права и свободи - ДПС. Но не стана ясно удостоверението за правно състояние и печата на коя от партиите в двете коалиции са били предоставени на ЦИК. Борбата затова кой да подаде документи първи през последните 24 часа беше жестока. Симпатизанти и на двете групи на ДПС прекараха нощта пред ЦИК, депутати влязоха вътре много по-рано също да пазят ред. И така се стигна до 5-часово блокиране работата на ЦИК. И пълна невъзможност нито една партия или коалиция да подаде документи.

След дълги спорове на изборната комисия и в отсъствието на председателя, решението беше взето: да регистрират едновременно двете коалиции с един и същи час на регистрация и без поставен пореден номер. Така регистрацията беше извършена, но безпрецедентно - без присъствието на медии.

15 часа и три минути - моментът, в който ДПС - Ново начало и ДПС - Демокрация, права и свободи подадоха документи за предстоящите избори. Макар и вече опоненти Джевдет Чакъров и Искра Михайлова трябваше да седнат един до друг.

"Ние сме длъжни едновременно да приемем документите, затова моля за две папки на бюрото."

ДПС - Ново начало подаде документи за регистрация в коалиция с партиите "Български глас" и "Новите лидери". А ДПС заедно със "Справедлива България, обединени родолюбци" и "Земеделски народен съюз" ще сформират коалиция Демокрация, права и свободи.

Искра Михайлова - ДПС - Ново начало: "Българският избирател е интелигентен, грамотен, разумен, позитивен и най вече избирател, който решава напълно съзнателно какво прави. Той не може да бъде объркан. ЦИК очевидно има проблеми с вътрешната си организация, очевидно трудно взима решение."

Джевдет Чакъров - председател на ДПС: "Идеята е да не губим всички - демокрацията трябва да победи и демократичните ценности. Отново се оказа натиск и групата на Пеевски оказа така сериозна съпротива и възпрепятства работата на представителите на ЦИК."

Кой първи ще се регистрира в ЦИК - борбата в двете крила на ДПС - около Пеевски и Доган продължи цяла нощ. Малко след полунощ пристигна съобщение от Делян Пеевски:

"ДПС - Ново начало вече е факт. В 00:05 на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Най-хубавото предстои!"

Валентин Тончев - ДПС: "Пеевски чете разпоредбите на ЦИК, както чете устава на ДПС - като дявола Евангелието. Между другото, това е олицетворение на това, което предлагат на българското общество - фалш, измама, дезинформация. Това е новото начало."

А борбата кой е първи пред ЦИК се оказа символична. Истинската битка беше вътре. Депутати от двете крила на ДПС влязоха в сградата с депутатските си карти много преди началния час за подаване на документи.

Танер Кабилов - ДПС - Ново начало: "Те са народни представители, имат допуск, те не са в частта, където е ЦИК. - А защо застанахте зад Делян Пеевски? - Защото имаме един председател, който е легитимно избран по устав, национална конференция."

Другият председател Джевдет Чакъров също влезе преди уречения час:

"България трябва да се управлява без зависимости. Ние сме първи и ще се регистрираме първи."

В часа за регистрация вратите на ЦИК останаха затворени.

Валентин Тончев - ДПС: "9:31 ч. е, виждате полицията е скупчена тук."

Чакането продължи. Абсолютно безпрецедентно - за първи път медиите останаха отвън, а какво става вътре - показваха видеоклипове.

Тимур Халилов: "Трима човека спират работата на ЦИК."

В 10:30 ч. ЦИК се събра, за да обсъди създалата се ситуация. Почти 5 часа по-късно нито една партия още не беше подала документи. А ЦИК обсъждаха варианти - да се сезира отговорния за вота министър или:

Йорданка Ганчева член на ЦИК: "Да се процедира по начин, по който винаги сме процедирали - да поискаме от НС други зали, в които би била възможна регистрацията."

Никой от тези варианти не беше приет.

Севинч Солакова - член на ЦИК: "Позорно решение. ЦИК променя условията, за да създаде предимство на определена група хора."

Ерхан Чаушев - член на ЦИК: "Долу присъства само една единствена партия - ДПС с председателя си."

- "Въпросната партия има съпредседтели и те имат упълномощени представители. Това Вие прекрасно знаете и премълчавате."

Цветозар Томов- член на ЦИК: "Ние сме ЦИК и нашата работа не е да се намесваме в решаването на вътрешнопартийни проблеми."

В крайна сметка комисията реши:

"Ще се запише час еднакъв за двете заявления и няма да се поставя пореден номер."

Георги Баханов - член на ЦИК: "Направихме правен абсурд. Поредността на входиране на документи в ЦИК води до съответните правни последици."

Докато в ЦИК спореха, документи не се приемаха. Така в следобедните часове от Партията на зелените дойдоха да чакат - отново.

БНТ: А вие идвахте ли сутринта?

Христо Дойчев - изпълнителен секретар на Партия на зелените: "Сутринта бяхме тук, да. И изчакахме, няма смисъл да се бутаме."

От утре бутане и опашки вече не би трябвало да има.

снимки: Десислава Кулелиева (БНТ) и БТА

В днешния ден бяха подадени документи на две коалиции и една партия. Дали ЦИК ще ги регистрира за вота, предстои да разберем след проверката на документите. При отказ за регистрация и обжалване, трябва да се произнесе ВАС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина писателят Иван Тренев
Почина писателят Иван Тренев
ЦИК пред сложна ситуация - участва в решаването на конфликта в ДПС
ЦИК пред сложна ситуация - участва в решаването на конфликта в ДПС