НОВИНИ

Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен

Жители на кв. "Бояна" излязоха на протест, заради забавените действия на институциите

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:36, 02.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

След три месеца техническо проучване, Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен. Анализът показал, че детелината отдолу и качването на Околовръстното шосе е по-важният път, който се използва от хората и затова приоритетно ще бъде пуснато движението под моста. Спорът между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община - кой трябва да извърши същинският ремонт на пътния възел обаче продължава.

Сагата с моста на бул. "България" започна от снимка качена в групата за квартал Бояна. На 28 май от Столична община временно затвориха надлеза с цел безопасност. Това предизвика километрични задръствания и транспортен хаос. Днес в първия работен ден на септември от общината съобщиха, че аварийният ремонт вече е започнал.

Иван Василев, зам.-кмет по обществено строителство, СО: "Първо ще пуснем движението под моста, защото подпората не позволява риска да минават машини над смия мост моста, така че подпирането е важно, за да можем да пуснем движението под моста, където е и проблема на хората от квартал "Бояна".

След като приключи аварийният ремонт, ще бъде сформирана междуведомствена работна група с институции, за да се прецени как е най-добре да се направи същинският ремонт на надлеза. От общината продължават да настояват,че пътят е собственост на АПИ. От пътната агенция обаче цитират Закона за общинските пътища, според който това е свързващ път и редно общината да го поддържа.

Тази вечер жители на квартал "Бояна" излязоха на протест, заради забавените действия на институциите. Казаха, че протестът им е обявен още на 27 август.

Добромир Тасев, организатор на протеста: "Колко се може по-бързо да укрепят мостово то съоръжение."

Събралите се тази вечер на детелината на "Бояна" се оплакаха се, че им се налага да обикалят с километри в повече на ден, а в пикови часове да чакат в задръстване. На протеста дойдоха и пътни експерти, според които състоянието на мостовото съоръжение не е толкова критично и че техническите анализи се правят твърде бавно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец се похвали с крило от Бразилия
Лудогорец се похвали с крило от Бразилия
Поредна размяна на удари между Украйна и Русия
Поредна размяна на удари между Украйна и Русия