НОВИНИ

Поредна размяна на удари между Украйна и Русия

Първи учебен ден и двете държави

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:24, 02.09.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Поредна размяна на удари между Украйна и Русия. По данни на украинското командване са свалени 22 от онщо 35 ракети от различен тип, и 20 от 23 дрона. Засегнати са няколко области. Информацията на руското военно министерство - през изминалата нощ са обезвредени 26 ракети и 30 безпилотни апарата, с които е атакувала украинската страна. А днес в Украйна и Русия започва учебната година.

Евгения, жител на Киев: "Сутринта започна с взривове. Още малко ѝ треперят ръчичките… Събудихме се, апартаментът започна да се изпълва с дим, но ние трябва да ходим на училище, нали? Ние сме украинци. Какво правят нашите войници?"

Марго, на 6 години: "Бият се."

Евгения, жител на Киев: "Сражават се и ни пазят."

Евгения се опитва да вдъхне кураж на шестгодишната си дъщеря, която днес прекрачва училищния праг за първи път.

Катерина така и не успя да купи цветя на децата си за първия учебен ден, защото след атаката, голяма част от продавачите избягали. Юлия и приятелките ѝ са студентки. Дошли за лекции, но видели, че част от сградите, в които се обучават, са пострадали при поредната руска атака.

Юлия Хименко, студентка: "Мисля, че е направено нарочно. Всички знаят, че това е университетска сграда."

Оксана Аргунова, студентка: "Много е дразнещо, че съседите ни продължават да обясняват, че атакуват само военни цели. Нападнаха детската болница като казаха, че там имало военна база. А тук има ли?! Това военен обект ли е?"

В Харков учебната година започна… под земята, в специално пригодени бомбоубежища. Родителите са благодарни, че макар и в странни условия, обучението ще е на живо, а не онлайн.

С експлозии започна денят и в граничната руска Белгородска област. Нанесени са материални щети. Засегната е детска градина. До края на седмицата учебните занимания в областта ще се провеждат онлайн. В първия учебен ден, руският президент Владимир Путин, посети училище в република Тува, в Сибир, и участва в открит урок. Ако няма война, трябва да има президентски избори, а явно в Киев не са готови за това, защото шансовете им за преизбиране са минимални, каза Путин, и добави:

"Ето защо започнаха провокацията в Курска област, а преди това в Белгородска... Като се разчиташе, това да спре нашето настъпление по основните точки в Донбас. Резултатът е ясен. Да, много наши хора, особено в Курска област, изпитват трудности, но основната цел, която противникът си беше поставил - да ни спре в Донбас - не е изпълнена."

По думите на Путин, Русия никога не е отказвала преговори за мир.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен
Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен
Националите до 20 г. на крачка от Топ 4 на Евроволей
Националите до 20 г. на крачка от Топ 4 на Евроволей