НОВИНИ

Възможно ли е и в България да забранят телефоните в училищата?

Франция започва експеримент

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:35, 30.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Франция започва експеримент. Пилотно в 200 училища учениците ще предават мобилните си телефони още при пристигане в училище.

Целта е да се осигури "дигитална" пауза и децата да внимават повече в час. Ако експериментът е успешен, от началото на следващата година забраната ще бъде въведена в цялата страна.

Каква е ситуацията у нас? Забрана за мобилни телефони в училище няма. В закона е казано, че учениците не трябва да ги използват в учебните часове и че всяко училище само решава чрез правилника си как да се справи с проблема.

И докато учителите са склонни към тотална забрана на мобилните телефони, то родителите смятат, че това само ще влоши нещата.

В правилника на столичното 22-ро училище има точка, според която учениците нямат право да използват мобилните си телефони си по време на учебния процес. При по-малките ученици се ползват кутии, в които децата, влизайки в стаята, оставят телефоните си. Колкото до по-големите ученици - учителите настояват при влизане в час те да изключват телефоните си и да ги оставят на чиновете. Тези правила се нарушават.

"Когато ги вадят, когато играят, когато във Вайбър чатят и това естествено пречи на учебния процес, най-малкото пречи на самото дете за усвояване на материала, някой път пречи и на учителката", заяви Елена Кърпачева, директор на 22-ро СУ.

За да не се случва това, някои държави като Швеция, Англия, Франция, Италия, Германия вече опитват забрана на телефоните в училище. Възможно ли е и в България?

"Тази идея на мен много ми харесва - да има тотална забрана. Но на практика смятам, че няма да се получи. Родителите са тревожни, искат във всеки момент да имат телефонна връзка с децата и много трудно ще се въведе тази забрана", допълни Елена Кърпачева.

Според Асоциация "Родители" това, че децата се обръщат към телефоните си в час означава, че преподаването не е достатъчно интересно.

"Смятам, че една забрана би влошила само ситуацията, децата биха търсили начини да я саботират и няма да се стигне до ефекта, който всъщност се търси - децата да са фокусирани в час, това, което би направило децата фокусирани в час, е да им е интересно. А как да им е интересно е задача на училището и учителите", коментира Антоанета Василева, родител, "Национален център за безопасен интернет", "Асоциация "Родители".

И все пак да си припомним резултатите от ПИЗА на нашите 15-годишни ученици през 2022 година. Те бяха последни по математика в Европейския съюз. Бяхме в дъното на таблицата и по четене и природни науки. След публикуването на резултатите директорът на ПИЗА каза:

"Смятам, че твърде много млади хора в България са станали почти зависими от телефоните си и се чувстват неспокойни, ако те не са близо до тях. Това влошава резултатите им на теста ПИЗА, но можем и да видим как това е свързано с по-малко удовлетворение от живота, от социалните им контакти и повече безпокойство", каза още Андреас Шлайхер, директор на Дирекция "Образование и умения" на ОИСР.

Цифрите също показват - в България 46% от учениците се разсейват с дигитални устройства в час, средно за ПИЗА те са 30 на сто.

Засега просветното министерство не предвижда забрана за телефоните в училище. В закона за училищното образование пише, че "учениците не трябва да използват телефоните си по време на учебните часове".

Нещо, което не се спазва. Могат да се използват само с учебна цел. Може би е назрял моментът за нов дебат и нови решения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 29.08.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 29.08.2024 г., 20:50 ч.
Само България изпълни условието да номинира мъж и жена за еврокомисар
Само България изпълни условието да номинира мъж и жена за еврокомисар