НОВИНИ

По нашенски: С материали от незаконна кариера ремонтират общински път

Кариерата за добив на инертни материали е край трънското село Цегриловци

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:50, 30.08.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Откриха незаконна кариера за добив на инертни материали край трънското село Цегриловци. Проверката е направена от регионалната инспекция по околна среда -София, след подаден сигнал от общински съветник в Трън. Той твърди, че кариерата не само се използва незаконно, а и че изкопаната скална маса вече е положена като основа на новия път, който в момента се строи там. Фирмата отрича това да е истина.

Кариерата е голяма и се вижда от далеч. С екипа стигаме до мястото точно по време на асфалтирането на пътя към селата Стрезимировци и Цергиловци.

Защо взимате камъни от незаконна кариера?

РИОСВ са гоконстарирали вчера , че е незаконна, защо взимате камъни оттам?

В самата кариера има будка и багер.

Знаете ли че тази кариера е незаконна?
Знаем, да.
Е как се използва материали за общински път от незаконна кариера?
Не я използваме.
Е, да то вече пътят е готов.

Общински съветници от Трън обаче успяват да заловят багер, който пълни с камъни камион, който изглежда точно като наетите от фирмата изпълнител на ремонта.

"Даже имаше и снимков материал и видеоклипове как се копае на тази кариера до нас и то се вижда , че материалът отстрани , който е полаган е от тази кариера", посочи Симеон Иванов, общински съветник Трън.

След като общинските съветници заснемат доказателство за незаконното експлоатиране на кариерата, те изпращат сигнала до всички институции, които могат да вземат отношение. На 27 август РИОСВ София идват тук на място и правят проверка, констатират, че кариерата е напълно незаконна.

Според договора с община Трън фирмата изпълнител на 6 пътя в района-"Европейски пътища", използва скална маса от легални кариери, които се намират в община Благоевград.

"Имаме декларация за каменната маса, която се използва за пътя, отделно имаме актове към СМР, протоколи и надзорни фирми, които следят какво се случва като процес на място", поясни Цветислава Цветкова, кмет на Трън.

От фирмата също отричат да са използвали инертни материали от незаконната кариера, твърдят че използвали мястото за склад. Компанията „Европейски пътища“, както и екипите, чиято наемна техника се използва за ремонтните дейности, нямат общо с предполагаем незаконен добив на инертни материал, се казва още в позицията им. От министерството на енергетиката също са направили проверка и са установили , че има видими следи от извършван добив на скална маса, но по време на проверката техниката не е работела. По пътя за друго трънско село Ездимирци, който също е в ремонт, също има незаконна кариера с разположена техника в нея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар пред БНТ: Минах по трънлив път, с доста смелост и емоции
Карлос Насар пред БНТ: Минах по трънлив път, с доста смелост и емоции
Германия депортира осъдени за престъпления афганистанци за първи път от три години
Германия депортира осъдени за престъпления афганистанци за първи път от три години