НОВИНИ

Ще изгонят ли Доган от сараите?

Засилено полицейско присъствие в "Бояна" и в Росенец, стигна се и до сблъсъци

Иво Никодимов
от Иво Никодимов , Репортер: Давид Сукнаров
17:23, 30.08.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Цял ден привърженици на Ахмед Доган са пред вратите на Сараите в Бояна и парк Росенец, където се намира почетният председател на партията Ахмед Доган.

Чуват се опасения за натиск, на телефон 112 са получени сигнали относно заплаха за живота му. Вътрешният министър Атанас Илков заяви, че НСО ще заседава и ще прецени дали има подобна заплаха, какво е нейното естество и дали е застрашен почетният председател на ДПС.

А пред Сараите в Бояна се стигна до напрежение между полицията и симпатизанти, които настояват да получат обяснение на какво основание Ахмед Доган е изгонен от двата имота. Вчера бившият транспортен министър и доскорошен съдружник на Доган, Данаил Папазов заяви, че е собственик на имотите и поиска Доган да ги напусне.

Активисти и симпатизанти на ДПС, лоялни към почетния лидер Ахмед Доган останаха цяла нощ на "Стар Беловодски път", пред т.н. "сараи".

"Всеки е дошъл по собствена воля, за да покаже, че правдата трябва да възтържествува. ДПС е правова партия, няма да позволи на нито един да потъпква законите в България", каза Илхан Кючюк, зам.-председател на ДПС, евродепутат.

"Всички хора, които са събрани тук в момента са тук, за да защитят личното имущество на д-р Доган и да възпрепятстваме всякакви опити за посегателства върху неговото имущество", обясни Тимур Халилов, председател на Централната контролна комисия на ДПС.

Председателят на ДПС донесе договор за наем на т.н. "сарай", който е сключен между фирмата собственик на имота, като наемодател и движението като наемател още през 2008 година.

"Каквото може да се извади от него за този договор", каза Джевдет Чакъров, председател на ДПС.

Около обяд пристигна и Демир Доган, син на почетния председател на ДПС. Демир обяснява, че е прекарал нощта в автомобил пред сарая.

"Комисия по член 23 от Закона за Националната служба за охрана ще заседава и ще прецени дали има заплаха и дали е застрашен почетният председател на ДПС Ахмед Доган и от какво естество е тази заплаха", посочи Атанас Илков.

Пореден опит на активисти да влязат в сградата, предизвика сблъсък с полицията. Директорът на столичната полиция Любомир Николов също дойде и обясни, че договор за наем и всички други документи по казуса са изпратени в прокуратурата, която да извърши проверка. Срокът за това е един месец.

снимки: Десислава Кулелиева

Активистите на ДПС поискаха полицията да не възпрепятства симпатизантите да стигнат до сградата на "Стар Беловодски път".

От Бояна към Росенец, където се предполага, че е в момента Ахмед Доган.

Вижте повече в преките включвания на Иво Никодимов и Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания със звездите от Евро 2024 в турнира Лигата на нациите
Испания със звездите от Евро 2024 в турнира Лигата на нациите
Тайфунът "Шаншан" в Япония: Жертви и вятър до 180 км/час
Тайфунът "Шаншан" в Япония: Жертви и вятър до 180 км/час