НОВИНИ

Българските кандидати за еврокомисар - изборът е между Екатерина Захариева и Юлиян Попов

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:00, 30.08.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка:

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са двете български кандидатури за еврокомисар, номинирани съответно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това реши правителството, след като обсъди седемте номинирани, издигнати от парламентарните групи. Премиерът отбеляза, че всички кандидати са били на изключително високо ниво, а изборът е бил труден.

Правителството се съобрази с искането на Урсула фон дер Лайен и предложи две кандидатури за еврокомисар - на мъж и на жена, от които тя трябва да избере една. Екатерина Захариева беше външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, министър на правосъдието, както и вицепремиер и регионален министър в служебните кабинети на Георги Близнашки и Марин Райков. Във Фейсбук тя благодари за доверието на кабинета, че избра нейната кандидатура, благодари също на ГЕРБ и Бойко Борисов за номинацията.

"Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм и при строго спазване на правилата и законите. Ще продължа да го правя и сега като кандидат, както и занапред във всяка моя бъдеща роля", заяви във Фейсбук Екатерина Захариева.

Номинираният от ПП-ДБ Юлиян Попов беше министър на екологията в правителствата на Марин Райков и Николай Денков, а също така е един от основателите на Нов български университет. От коалицията посочиха, че се спират на него заради високата му експертиза и защото е непартийна кандидатура.

"Приемам го като предизвикателство и мисля, че сме една много добра двойка с Екатерина Захариева, с която се познаваме много добре и аз ценя много високо. И се надявам, че ще се представим добре пред Европейската комисия и Урсула фон дер Лайен. Аз смятам, че всички ресори могат да бъдат много силни, защото зависи много от комисаря, защото зависи как той ще ги формулира и как ще ги изкара напред", допълни Юлиян Попов, номиниран за еврокомисар.

При обявяване на решението Димитър Главчев каза, че всички седем кандидати са били на изключително високо ниво. Благодарен е на парламентарните групи за сериозното отношение. Призна, че трудно са взели решение.

"Огледахме много допълнителни критерии, които могат да окажат влияние, но сме се придържали основно към договора за функциониране на Европейския съюз, писмото на председателя на Урсула фон дер Лайен и биографиите на кандидатите. По тази причина взехме това решение напълно убедени в неговата правота", каза още служебният премиер Димитър Главчев.

Двете български кандидатури трябва да бъдат представени още днес на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. До 11 или 12 септември тя трябва да реши кой от двамата избира, дотогава трябва да е ясен и ресорът, който ще получи страната ни. За да станат еврокомисари, избраните от Урсула фон дер Лайен кандидати, трябва да бъдат одобрени и от Европарламента след подробно изслушване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще почиват учениците през новата учебна година
Кога ще почиват учениците през новата учебна година
Верстапен с най-добро време в първата свободна тренировка на "Монца"
Верстапен с най-добро време в първата свободна тренировка на "Монца"