НОВИНИ

Германия депортира осъдени за престъпления афганистанци за първи път от три години

Зачестилите престъпления, извършени от радикализирани ислямисти, станаха причина за втвърдяване на тона

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:32, 30.08.2024
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Германия депортира осъдени за престъпления афганистанци за първи път от три години. Макар след връщането на талибаните на власт, Берлин да се беше отказал от депортирането на търсещи убежище, зачестилите престъпления, извършени от радикализирани ислямисти, станаха причина за втвърдяване на тона. Преговори директно с властите в Кабул не са водени. Ситуацията за жителите на самия Афганистан все повече се влошава, след поредното затягане на и без това строгите закони на талибаните.

Минути преди 7 сутринта местно време - чартърен полет на "Катар Еърлайнс" излита от Лайпциг за Кабул. На борда са 28 афганистански бежанци. Всички те са мъже, осъдени за различни престъпления извършени на територията на федералната република. Германският канцлер Олаф Шолц определи днешния ход като "ясен сигнал към престъпниците".

"Както по-рано бях обявил - престъпниците ще бъдат депортирани обратно в Афганистан. Подготвихме тази операция много внимателно, без да вдигаме много шум, защото подобни планове се реализират успешно само тогава, когато се действа дискретно. Това е ясен сигнал към всички, които извършват престъпения, че не могат да разчитат на това, че не можем да ги депортираме. Защото ние ще намерим начин да го сторим", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Властите в Берлин бяха подложени на натиск да затегнат мерките към бежанците, заради зачестили нападения. През май въоръжен с нож афганистанец уби полицай и рани шестима души в Манхайм. Седмица по-късно друг бежанец атакува крайнодесен политик отново там.

Преди дни в Солинген сириец, който е трябвало да бъде депортиран в България, уби с нож трима души. Според германското вътрешно министерство, това е само първият подобен полет с депортирани. В подкрепа на мярката са от крайната десница, но Зелените, от които е и външната министърка Аналена Бербок предупредиха, че принудителното връщане обратно на бежанци, може да нарушава правата им и Дъблинското споразумение.

"Знам, че тази теза звучи непопулярно, но престъпниците също имат права. Имат правото тяхното човешко достойнство да бъде защитено. Има закони, които определят как да се процедира с такива престъпници. Но отвъд темата за правата на бежанците, днешният полет де факто признава режима на талибаните, а това е много лош сигнал в политически план", смятапроф. Максимилиан Пихл, експерт по правата на търсещите убежище.

Официално Берлин и Кабул не поддържат дипломатически отношения и преговорите по депортирането на 28-те мигранти са станали с посредничеството на Катар. Германия преустанови депортациите към Афганистан преди три години, когато след изтеглянето на последния американски контингент, на власт се върнаха талибаните. Трета година в страната са в в сила законите на шериата. Строгите правила, налагани от талибаните, често се затягат още и още. Само преди дни беше въведена поредната забрана, ограничаваща правата на жените - този път те вече нямат право да напускат дома си без мъж-роднина да ги придружава, да говорят на публично място, да поглеждат мъж в очите или той тях, а също и да пеят - дори в дома си. В отговор последваха протести:

Ще ме накараш ли да замълча до второ нареждане?
Ще ми осигуряваш ли храна и вода до второ нареждане?
Ти ме направи затворник в собствения ми дом.
Престъплението ми е, че съм жена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По нашенски: С материали от незаконна кариера ремонтират общински път
По нашенски: С материали от незаконна кариера ремонтират общински път
Фонсека: Наясно сме, че не започнахме добре
Фонсека: Наясно сме, че не започнахме добре