НОВИНИ

Кабинетът "Главчев 2" търси решение на проблема с масовото безводие в страната

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:01, 30.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Министерският съвет ще търси решение на проблема с масовото безводие в страната. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев, който организира среща между министрите от кабинета му и областните управители.

В момента 575 населени места у нас са на режим на водата, други 334 нямат централно водоснабдяване, показват данните на Асоциацията на парковете в България.

Освен сушата има още две причини за безводието у нас - лошото състояние на водопреносната мрежа и липсата на навременни мерки от страна на държавата и общините относно търсене на алтернативни източници на вода.

"Ясно е, че проблемът не е отсега, но всички предполагам ще се съгласите, че 50% загуба по водопреносната мрежа е абсолютно прахосничество и абсолютно недопустимо", заяви служебният премиер Димитър Главчев.

Според последния доклад, публикуван от Комисията за енергийно и водно регулиране, по водопроводната мрежа у нас се губят средно 61% от водата. В част от населените места този процент достига до 80 на сто.

"Всички областни управители ще получат телефоните на министрите, ще имат пряка комуникация с тях в зависимост от проблема, който искат да решат. Както се казваше в едно телевизионно предаване, дами и господа, областни управители, звънете на министрите, не ги жалете", заяви служебният премиер Димитър Главчев.

И докато местната и централна власт умува как да реши проблемите от години насам всяко лято в дупнишкото село Самораново нямат вода.

Разчитат на това да завали дъжд. Понякога са на режим, който често не се спазва, а когато все пак потече вода от чешмите им тя е кална.

Симона Чакърова е родител на малко дете, а за да го къпе и върши домакинските си нужди пълни големи туби вода от съседното село.

"С туби ходим да пълним от съседното село, има чешма до манастира. Така топлим на кана и така се мием", сподели Симона Чакърова.

Проблемът е заради остарелия водопровод. От община Дупница обясниха, че вече има одобрен проект за подмяната му.

Но жителите на селото продължават да страдат от безводие - заради това в неделя ще излязат на протест. Планират да блокират движението по главен път Е-79 край Дупница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенасер напусна Милан, френски национал го заменя
Бенасер напусна Милан, френски национал го заменя
Общественият съвет на БФС подкрепи президента на БФС Георги Иванов и го призова да предприеме реформи на Съдийската комисия
Общественият съвет на БФС подкрепи президента на БФС Георги Иванов и го призова да предприеме реформи на Съдийската комисия