НОВИНИ

Българската следа в Солинген: Атентаторът бил в Бусманци, после следите му се изгубили

Исса Алхасан е регистриран в базата данни на Държавната агенция за бежанците на 7 декември 2022 г.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:15, 26.08.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Сириецът, заподозрян за атака с нож в Солинген, е прекарал близо седмица в приемателния център за бежанци в Бусманци през 2022 г.

Исса Алхасан е преминал проверка за сигурност. Той е бил в полезрението на българските власти около седмица, след което следите му се губят. Година по-късно през май той е открит в Германия и е трябвало да бъде върнат в България.

От Държавната агенция за бежанците зявиха за По света и у нас, че към настоящия момент България не е отговорната държава- членка и няма задължение да приеме сирийския гражданин на територията си, тъй като сроковете за прехвърляне по Дъблинския регламент са изтекли.

Исса Алхасан е регистриран в базата данни на Държавната агенция за бежанците на 7 декември 2022 г. като търсещ международна закрила. Тогава е бил приет в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, след извършена проверка за сигурност.

По време на процедурата по разглеж дане на молбата му за закрила е било изискано становище от ДАНС, което е задължително по закон. Той обаче не дочаква решението, тъй като на 14 декември напуска приемателния център. Оттам веднага подават сигнал в МВР за липсата му. Как Алхасан успява да напусне страната остава загатка.

В първите месеци на 2023 г. той обаче отново попада в полезрението на българските власти. От Германия е получено запитване за обратно приемане по реда на Дъблинския регламент. Страната ни тогава изпраща положителен отговор, сириецът е трябвало да бъде върнат в България на пети юни миналата година, но прехвърлянето така и не е осъществено.

"Атентатът в Солинген е един типичен пример за атака от типа самотен вълк. Това разпознаване от страна на "Ислямска държава" не е нетипично. Това, което ме очудва обаче е, че предполагаемият извършител се е предал.Това е нещо, което не сме срещали до момента сред ислямистите", каза Мариян Събев - старши анализатор Център за изследване на демокрацията.

Дали сириецът ,заподозрян за нападението с нож се е радикализирал в Европа все още е въпрос без отговор. Експерти обаче предупреждават, че през последните месеци ислямската пропаганда се активизира силно. "Ислямска държава - Хорасан" имат най-много клетки в Германия, твърди журналистът Мохамед Халаф.

"В Германия се появява нова организация ,,Мюслим Интерактив" ръководи я Рахим Готенберг. В момента организира много протести и призовава за възстановяване на ислямския халифат в Германия. Още една друга се казва "Истинския ислям", имаме друга организация, която се казва "Ислямско поколение". Най-силно е влиянието в "Тик-Ток", където войната в Газа се използва като основно гориво за пропаганда. В социалните мрежи ги вербуват и започват да им промиват мозъците. Има различни хора маскирани, които призовават за отмъщение, атентати към хората, които подкрепят Израел. Най-голямата заплаха е в Германия и скандинавските държави и най-много в Швеция. Там вече слива организираната престъпност с ислямските организации", коментира Мохамед Халаф - журналист.

Доклади на Европол показват , че лица между 13 и 19 години регулярно са подложени на пропагандно облъчване чрез социалните мрежи. Оказва се , че болшинството младежи, към които се изпращат послания с език на омразата и призиви за джихат са основно европейски граждани, а не толкова мигранти или бежанци.

"Лицата получават готови пакети с информация. Материали, с които да се запознаят как да подготвят някаква атака, но никой не разхолага със статистика на спящите клетки", посочи Мариян Събев.

"Много политици и държавници в Германия казват, че това са маргинали, които не представляват заплаха за сигурността на страната. Как да не представляват те се организират и се увеличават", обясни Мохамед Халаф.

Според експерти и анализатоли военните действия в Газа крият опасност от активиране на различни терористични спящи клетки в Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков и Олимпиакос влязоха в тренировъчен режим
Александър Везенков и Олимпиакос влязоха в тренировъчен режим
Мистериозният Павел Дуров - какво стои зад ареста му
Мистериозният Павел Дуров - какво стои зад ареста му