НОВИНИ

Заподозреният за атаката в Солинген сириец е трябвало да бъде депортиран в България?

Мъжът призна на полицията, че той е извършил нападението с нож, при което бяха убити трима души

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:26, 25.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
заподозреният атаката солинген сириец трябвало депортиран българия
Снимка:
Слушай новината

Сириецът, заподозрян за извършването на нападението с нож в германския град Солинген, е трябвало да бъде депортиран в България миналата година. Това не се е случило, понеже той се е укрил. Информацията е на германски медии. 26 годишният мъж се предаде на полицията часове след атаката при която загинаха трима души и призна деянието си.

Заподозреният за нападението в Солинтген беше докарана с хеликоптер в Карлсруе, където се намира Федералната прокуратура на Северен Рейн-Вестфалия.

Сириецът дошъл в Германия като бежанец през 2022-ра година. Влязъл е в Европейския съюз през България. Според клаузите на Дъблинското споразумение, София отговаря за обработването на молбата му за убежище. Така сириецът е трябвало да бъде върнат на българските власти през юни миналата година.

Той обаче се укрил за няколко месеца и пак подал молба за убежище в Германия. Бил е изпратен временно в център за бежанци в Солинген, където извършва нападанието в петък вечерта. По случая е образувано дело за убийство и членство в терористичната организация "Ислямска държава", която снощи пое отговорост за атаката.

"Обвиняемият, който беше арестуван вчера вечерта, ще бъде изправен пред съдия-следовател днес и той ще реши дали да издаде заповед за арест", каза Инес Петерсон, говорител на Федералната прокуратура в Карлсруе.

Четирима от осемте ранени са в тежко състояние. Жители на Солинген се събраха днес на възпоменателна църковна служба.

"Шокът в общността все още е огромен. Никога не съм изпитвал толкова потискаща атмосфера в този град. През последните три десетилетия след палежа през 1993-та, при който загинаха петима души, това наистина е най-драстичното преживяване за цялата общност и затова се радвам, че извършителят очевидно е открит", каза Инго Шафер, депутат в Бундестага.

Германските власти възнамеряват в близко бъдеще да затегнат правилата за носене на ножове на обществени места. Според полицейската статистика през 2023- та в Германия е имало почти 9 хиляди случая на тежки телесни повреди, при които са използвани ножове.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алисон остава верен на Ливърпул
Алисон остава верен на Ливърпул
Министър Глушков даде старт на 71-вата Колоездачна обиколка на България
Министър Глушков даде старт на 71-вата Колоездачна обиколка на България